Na Remco Grasman heeft ook Maas van Beek besloten volgend jaar een aanval te willen doen op het werelduurrecord van de Tsjech Ondřej Sosenka. Onze 59-jarige landgenoot wil tijdens zijn poging een uur lang staand proberen te trappen. Van Beek is al werelduurrecordhouder achter de derny.

Sosenka verbeterde in 2005 het werelduurrecord van Chris Boardman. De Tsjech reed in een uur 49,700 km. Werelduurrecords worden alleen erkend door de wereldwielerbond UCI als ze worden gereden op een traditionele racefiets. Het gaat om fietsen die lijken op de fiets die Eddie Merckx gebruikte toen hij in 1972 een werelduurrecord vestigde.

Van Beek denkt het werelduurrecord te kunnen verbeteren door een uur lang op de trappers te gaan staan. ‘Met de ovale kettingbladen van PrOvals trap ik door het dode ‘punt heen en verzuur je minder”, zegt de wielrenner uit Barneveld. ”De afgelopen 2 weken heb ik een paar keer anderhalf uur staand getraind. Ik weet zeker dat ik met een extreme grote versnelling van ongeveer 70×12 over een jaartje, een uur lang staand richting de 600 Watt moet kunnen trappen”. Van Beek schat in dat dit voldoende is om het record te verbeteren.

Maas van BeekHoewel bekend is dat je staand meer vermogen kunt leveren, is een nadeel hiervan dat je frontale oppervlak groter wordt en je dus meer luchtweerstand moet overwinnen. Van Beek denkt dat hij desondanks toch in staat zal zijn om een aerodynamische positie aan te nemen. ”Ik ben vrij klein”. De wielrenner verwacht niet dat hij problemen krijgt met een eventuele erkenning van een werelduurrecord als hij dit staand verbreekt. ”Natuurlijk zal ik aan alle door de UCI gereglementeerde afmetingen voldoen. Ik zal een zadel monteren, maar de UCI mag je nooit verbieden om te gaan staan”.

Van Beek wil het werelduurrecord samen met Remco Grasman begin volgend jaar aanvallen in Mexico Stad.Van Beek wil daarnaast ook zijn werelduurrecord achter de derny proberen scherper te stellen. Grasman en Van Beek krijgen mogelijk wel concurrentie van Fabian Cancellara. De Zwister zinspeelt al enkele jaren op een poging om het uurrecord aan te vallen. Mogelijk doet hij dat komende zomer.