And the winner is…

Inmiddels is het al een traditie: de Racefiets van het Jaar, de Mountainbike van het Jaar en de Innovatie/Product van het Jaar. Dit jaar verzorgt de redactie van Fiets de verkiezing. Hier vind je de genomineerden, op de vrijdag van de beurs weet je om 13.00 uur wie er wint.

Awards racefietsen

Giant Envie Advanced
Alleen voor heel snelle dames: de Envie Advanced, een aero racer, gebaseerd op de 2013-fietsen van de Belkin-ploeg.  Met verstelbare zadelpen, weggewerkte Speed Control-remmenset, wielen met hoge velgen en 2×11-speed van Shimano.

Cube Axial WLS GTC SL
Alleen die kleur al! Aqua ’n ’flashred. Licht GTC, monocoque, Twin Mold Technology frame, leverbaar vanaf maat 47 tot 56 centimeter. Alles aan boord om het zo lekker mogelijk te maken! Shimano Ultegra RD-6800 GS, 2×11-Speed, 50x34T, Selle Italia X1 WLS Road, 8,05 kilo.

Trek Domane 6
De ‘verende’ fiets van Cancellara. Al in 2012 geïntroduceerd, maar in 2013 doorgebroken. En gaat hij het ook maken in 2014? De Domane is er een aluminium versie en in composiet: dit is de ‘6’ serie met Dura-Ace 11-speed Di2.

Pinarello Dogma Hydro
Old meets new. De Pina’ waar Wiggins en Froome de Tour mee wonnen, nu in een uitvoering met de SRAM Red hydraulische schijfremmen. Met Vision Metron-wielset en veel eigen Pinarello-onderdelen.

Storck Aernario Disc G1
Supersnel en toch gemakkelijk te stoppen: de Aernario Disc G1. Aero frame met onder meer PressFit BB, geïntegreerde kabels, zowel geschikt voor Di2 als gewone kabels. Deze Aernario is uitgerust met de nieuwe Shimano Disc-versie en 11-speed Ultegra. Opvallend: Storck gebruikt bij deze Disc wielen met steekassen.

De Rosa King RS Action
Als je niet van blauw houdt, de King RS Action is er ook in zwart, groen en wit. Monocoque frame en voorvork, kabels binnendoor en een doorgedreven styling. Italiaanser kan het eigenlijk niet. Hier met Campagnolo Athena 11-speed en FSA-delen.

 

Awards MTB

Salsa Beargrease
Nu Specialized en Trek ze ook bouwen, is de Fatbike geen niche meer, maar een heuse categorie. En Salsa’s Beargrease Carbon is de onbetwiste koning in het land van de Fatbikes. Immens brede banden, en een passend breed carbon frame met een extra brede, vaste carbon vork om de banden ruimte te geven. Voor wie het ook nog breed laat hangen is er zelfs een XX1-versie van minder dan 12kilo, met verbrede trapas!

Giant Liv Lust 0
Damesbikes bungelen er vaak maar bij. Het zijn vaak slappe aftreksels van de stoere herenmodellen, of een ingekort budgetmodel met een pasteltint. Zo niet de Liv Lust 0. Heel duur, heel goed en voor veel vrouwen ook echt beter dan de herenuitvoering. Want hij is minder stijf en stug maar extra licht en vlug. Dat gaat beter met niet zo grote wielen dus de wielmaat past 100 procent bij de fiets.

Cube Stereo Hybrid 120 Pro 29
Cube’s Stereo is comfortabel en heel makkelijk om te rijden. Bosch maakt geweldige elektrische trapondersteuning. Het huwelijk tussen die twee is dan ook spraakmakend. De Stereo Hybrid maakt lange toertochten en steile klimmen mogelijk, maar maakt ook geen problemen van de lastigste afdalingen of gemeenste rotsen.

Bianchi Methanol 29.1
Als racen het doel is, en het podium de bestemming, dan heb je sterke benen nodig en motivatie tot in je tenen. Voor het eerste moet je trainen, maar aan boord van deze futuristische Italiaan ga je vanzelf harder trappen. Bloedmooi, exclusief en voorzien van elektronisch verstelbare vering.

Liteville 301
Liteville is de eerste die de, opeens beschikbare, wielmaten optimaal poogt te gebruiken. Het achterwiel, dat altijd overal wel overheen rolt, is altijd één maat kleiner dan het voorwiel. Plus: de wielmaten  lopen keurig mee met de maat van de fiets: een S heeft een 24 inch en een 26 inch wiel, de L heeft een 650b en een 29-er wiel. Is dit de toekomst?

 

Awards kleding en onderdelen

SQ-lab Super 6.1
Met een zadeldek en rails van koolstof heeft het Duitse merk afgerekend met de opvatting dat de ergonomische producten per definitie ‘zwaar’ zijn. Het totale gewicht komt uit op een kleine 100 gram! Ergonomisch is de vorm die de bekkenkanteling bevordert door de hogere achterzijde. Innovatief zijn de verschillende hardheden van de vervangbare ‘kussentjes’ onder de zitbotten.

Cratoni C-loom helm
Met de sterke opkomst van elektrische fietsen en snelle stadsfietsen heeft Cratoni met de C-loom een stijlvolle helm. Door aan de achterkant en achterlicht te integreren voegt het merk meteen meer functionaliteit toe. Het strakke design van de bovenkant heeft telkens een andere hippe kleur van de riempjes.

Easton EC90 Aero 55
Een aerodynamische carbon velg geschikt voor tubeless banden zagen we nog niet eerder. Easton ontwikkelde dit model dat een lage luchtweerstand moet opleveren door de maar liefst 30 millimeter brede en bolle velgvorm. Door het ontbreken van een binnenband bij tubeless systemen kun je met een niet iets lagere druk rijden zonder snel kans op een stootlek. Ook gedragen bredere banden zich beter op de brede velg.

Topeak Transformer
Da’s handig: een vloerpomp en een standaard voor je racer in een. De Transformer combineert de kwaliteit van Topeaks vloerpompen met een handige accessoire die niet iedereen in huis heeft. Nu wel.

Tacx Cycling app
Met een app voor videoraces en het catalyst trainingsprogramma maakt Tacx de virtual reality-trainers klaar voor de toekomst. Met de trainingsopstelling ben je flexibeler. Een speciale stuurhouder voor je tablet maakt het compleet: er valt geen zweet op doordat het scherm een stukje voor je stuur is geplaatst. En in de houder kun je ook een bidon plaatsen.