Marianne Vos en haar collega’s willen volgend jaar de Ronde van Frankrijk rijden.

De olympisch en wereldkampioene op de weg is samen met de rensters Emma Pooley, Kathryn Bertine en Chrissie Wellington een petitie gestart om de organisatie van de Tour (ASO) te overtuigen voor de vrouwen dezelfde etappekoers te organiseren.

”We zijn er al langer mee bezig dat we dezelfde wedstrijden als de mannen willen rijden. Maar als je alleen maar roept, gebeurt er niks”, lichtte Vos vrijdag toe.

”Het leek ons daarom een mooi moment een petitie te starten. Volgend jaar is misschien wel kort dag, maar we hopen in ieder geval dat we de zaak in beweging kunnen brengen.”

In het verleden werd de Tour FĂ©minin georganiseerd. Leontien van Moorsel was tweemaal de beste, maar de ronde verdween na allerlei organisatorische problemen van de kalender.

Blauwdruk

”We willen de wedstrijd graag terug. Het moet nu vooral een blauwdruk worden van de race van de mannen, met dezelfde finishplaatsen en een duur van drie weken.”

Volgens de regels van de wielrenunie UCI mag een etappe voor de vrouwen maximaal 140 kilometer lang zijn. Maar dat mag volgens Vos ook veranderen.

”Het aantal kilometers mag wat ons betreft best wel wat opgerekt worden. Het zal enorm afzien worden, maar het is voor mij het ultieme doel om de Tour te kunnen rijden.”

© ANP