Zelfs op de fiets niet meer zonder telefoon kunnen. Door de opmars van de app op de smartphone, maak je van je telefoon in een handomdraai een fietscomputer. We zetten de belangrijkste mogelijkheden op een rij.Zelfs op de fiets niet meer zonder telefoon kunnen. Door de opmars van de app op de smartphone, maak je van je telefoon in een handomdraai een fietscomputer. We zetten de belangrijkste mogelijkheden op een rij.

Of het nu om GPS navigatie gaat, het bijhouden van je hartslag of rijsnelheid. Het kan tegenwoordig allemaal via de telefoon. Zelfs de wattagemeter is op een smartphone aan te sluiten. In de Fiets Koopgids 2013 staan een aantal leuke gadgets en hulpstukken.

GPS

Voor de duidelijkheid: als je op zoek bent naar het beste GPS navigatiesysteem op je fiets, dan is je telefoon niet de beste optie. Toch is de betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van GPS op de smartphone de afgelopen jaren fors toegenomen. Grootste nadeel blijft de batterijduur van de telefoon. Handige apps voor GPS navigatie zijn bijvoorbeeld Bikebrain en Viewranger.

Viewranger heeft een simpele gratis App en een betaalde PRO versie voor meer opties.

Applicaties als Strava en Mapmyride maken ook gebruik van GPS. In het februari nummer van Fiets staat een groot artikel over Strava. Strava neemt tijdens het fietsen je gereden route op en projecteert die na afloop op een kaart. Leuk is dat de route op te delen is in segmenten. Zo kun je op een beklimming je tijden vergelijken met andere fietsers. Strava houdt inmiddels op de meeste beklimmingen in Nederland een klassement bij van de snelste tijden.

Hartslagmeter

Met een speciale hartslagband is de mobiele telefoon ook te gebruiken als hartslagmeter. Merken als Polar, Sigma, Topeak, Wahoo en I-gotU hebben banden die te gebruiken zijn met een smartphone. Deze banden werken met het zogeheten Bluetooth communicatie protocol. De prijzen van deze banden variëren tussen de 50 en 80 euro. Sigma heeft bijvoorbeeld de R1 Blue Sensor uitgebracht. Deze komt in het tweede kwartaal van 2013 in de winkel voor een adviesprijs van € 59,95.  I-got U heeft de HRM-10 band voor € 49,99

Snelheid

Ook voor het meten van de snelheid en de cadans op de telefoon zijn diverse apps en producten verkrijgbaar. Er zijn apps die de snelheid meten via GPS, maar er zijn ook producenten die sensors voor op de fiets aanbieden. Ondermeer Topeak en  Wahoo hebben hiervoor onderdelen. Ook hebben deze bedrijven houders om je telefoon op het stuur te monteren. Dat is natuurlijk wel handig als je tijdens het fietsen wil zien hoe hard je gaat of welke weg je moet nemen. Wahoo heeft zelfs een houder met adapter voor Ant+ technologie voor  de iPhone. Handig, omdat veel fitness apparaten tegenwoordig van dit communicatieprotocol gebruik maken. Veel hartslagbanden maken bijvoorbeeld van dit protocol gebruik.  Borstbanden met de draadloze ant+ techniek zijn ruim in de handel verkrijgbaar.

Ander nadeel van smartphone: hoe plaats je deze goed op je fiets?.  Een telefoon op de fiets ziet er nogal log uit.