Veertig seconden tijdwinst in een tijdrit van een uur. Dat is volgens de Amerikaan Jason Smith mogelijk door het gebruik van de juiste ketting, pedalen en smeermiddelen. Volgens hem zitten er significante verschillen tussen de producten die op dit gebied op de markt zijn. De snelste ketting is volgens Smith de  Shimano’s Dura-Ace CN-7901, mits schoongemaakt en behandeld met middelen van een ander merk dan dat Shimano zelf doet.

Een overzicht van de snelste producten geeft Smith niet gratis weg. Hij doet zijn testen in een zelf opgezet laboratorium dat volgens hem 55.000 dollar heeft gekost. Wie wil weten wat de beste producten zijn, kan terecht op zijn site. Zonder namen te noemen geeft Smith een algemeen beeld. Volgens hem zit er 3 watt verschil tussen de twee meest gangbare nieuwe kettingen van dit moment, en kan er soms anderhalve watt worden gewonnen door de derailleurwieltjes te vervangen. Ook tussen trappers zou soms een watt verschil aan weerstand zitten.

Grote verschillen tussen de verschillende derailleur wieltjes

Ook tussen de diverse smeermiddelen zouden verschillen zitten. Volgens Smith zit er tussen het beste en het slechtste smeermiddel dat hij heeft getest, 10 watt verschil. Ook kwam hij erachter dat fabrikanten de effectiviteit van hun kettingen soms kunnen verbeteren, door andere smeermiddelen te gebruiken. Smith verkoopt de Shimano’s Dura-Ace CN-7901 ketting via zijn site. Deze heeft hij schoongemaakt en daarna behandeld met producten die de ketting volgens hem sneller maken. De ketting voorkoopt hij voor 85 dollar, ongeveer 67 euro. Dat is zo’n 11 euro duurder dan een onbehandelde ketting.