In het septembernummer van Fiets voelden we al 24 helmen aan de tand. Dat de markt voor hoofdbeschermers groot is, blijkt wel uit het enorme aanbod. Het Italiaanse RH+ maakt nog maar relatief kort helmen. We testten het ZW-model op dezelfde manier als de helmen in het artikel.

Pasvorm
Met de ZW op je hoofd valt het op dat de helm nogal klein uitvalt. Wel zo subtiel wanneer die ook goed past! Voor de padding zien we zoals steeds vaker: één deel dat mee moet helpen voor het draagcomfort. Met stukjes klittenband op de juiste plek blijft deze ook goed op zijn plaats zitten. De riempjes zijn uitgevoerd uit het materiaal dat we bij de meeste helmen zien. Toch zagen we in de helmentest dat niet alleen topmodellen met een soepelere en dunnere variant worden uitgevoerd. Op de bovenkant van de helm zijn stukjes carbon zichtbaar van de interne constructie om voldoende sterkte te bieden. Doen we de plakbandtest op de padding dan is er bij de laatste keer een kleine rafeling zichtbaar.

Verstelbaarheid
Voor de nekverstelling zit er een prettige draaiknop aan de achterzijde. Deze is meteen voorzien van reflectie voor de zichtbaarheid. De riempjes klik je gewoon vast. Heb je eenmaal de goede lengte van de riempjes dan is er een stukje zacht materiaal wat je er omheen kunt plaatsen voor meer comfort. Ook hangt er zo geen overtollig deel van het riempje los.

Praktijk
Door zijn lichte gewicht (236 gram) en de voor mij goede pasvorm voelt de helm prettig aan. Wisselen we de helm voor een model  uit de helmentest die erg goed ventileerde dan iswel te merken dat de ZW net een iets mindere luchtdoorlaat heeft.

Conclusie
De helm is met zijn uiterlijk, pasvorm, nette afwerking en lage gewicht zeker geen dertien-in-een-dozijn model. Voor 129,95 euro heb je veel waar voor je geld. Zoek je een helm met maximale ventilatie dan zijn er modellen op de markt die net wat beter scoren. Is de pasvorm goed, dan heb je de keuze uit vijf kleuren. Voor 2013 komen daar nog drie kleuren bij om de keuze makkelijker te maken…

Maatvoering: 54-58 en 58-61 cm
Gewicht: 236 gram (54-58 model)
Prijs: 129,95 euro
Aantal kleuren: 8

Meer informatie: www.zerorh.com
Verdeler: www.actionsports.be