Mooie remmen, maar dan net even anders: Magura’s uitvoering voor de racefiets, nu voor iedereen verkrijgbaar. Ook hier een duidelijk drukpunt, maar wederom geen duidelijk voordeel ten opzichte van Shimano Dura Ace, tenzij je voor de tijdritversie gaat. Want dan ben het lelijke kastje onder de stuurpen kwijt die er bij de standaard uitvoering bij hoort omdat Magura geen eigen rem-schakelgrepen heeft. (20+21)

Nu al twee maal genoemd, de nieuwe Shimano Dura Ace 11 speed groep. Je kon er bij diverse merken – hier bij Univega – en bij Shimano zelf mee test rijden. En zonder uitzondering stond iedere rijder te kijken hoeveel er nog te verbeteren viel aan schakelen (vooral voor) en remmen. (22)

Nieuwe merken en onbekende merken te over op de Demodag. Polygon (23) zet even een complete lijn racefietsen, cross-country en downhill-mountainbikes neer. En dat ze niet uit Taiwan maar uit Indonesië komen melden ze er extreem trots bij. En de producten zijn ook waarlijk zeer ‘af ‘ en mooi. Onbekend in Nederland en België zijn ook Norco (24) uit Canada en Nukeproof (25) uit de Verenigde Staten. Maar ze maken mooie en zeer goed werkende mountainbikes. Wie weet haalt iemand een van deze drie merken naar ons toe?

Veel mooie fietsen ook bij Specialized. Maar net als bij Scott en Cube waren alle fietsen bijna permanent uitgeleend en stond er een lange rij wachtenden (26). Morgen meer nieuws bij Specialized vandaan.

Carbon wielen bij racefietsen zijn in de duurdere klasse op racefietsen inmiddels standaard. Maar ook voor mountainbikes worden ze dit jaar door vrijwel ieder serieus wielmerk geïntroduceerd. Crank Brother heeft in ieder geval optisch het mooiste setje. (27)

En op wielen horen banden. Vittoria vernieuwd vrijwel de hele lijn en naast zeer lichtlopende eigenschappen werken de Corsa’s en minder wedstrijdgerichte banden nu ook beter bij slecht beter. Geax is de mountainbike-tak van Vittoria en ook daar veel nieuws. De Saguaro is een lichtlopende band met veel grip en komt naar 26 en 29 inch ook in 650b. (28+29)

Elektronisch, maar dan de vering. Lapierre en Ghost komen met dubbelgeveerde bikes waarbij elektronische sturing bepaalt hoeveel en of de achterkant veert. Het werkt opvallend goed, maar vraagt van te voren wel enige uitleg. (30)