Geen Pinarello Dogma 2. Marc Cavendish rijdt een dag voor de Olympische wegwedstrijd op een speciaal voor de Spelen ontwikkelde fiets. Net als Tour de France winnaar Bradley Wiggins en zijn andere ploeggenoten, heeft Cavendish de beschikking over in het Verenigd Koninkrijk ontwikkeld materiaal.

Volgens de strakke richtlijnen van de wielerbond UCI mogen renners alleen gebruik maken van fietsen die door de bond gekeurd zijn, en bovendien binnen afzienbare tijd op de markt te koop zullen zijn. Volgens de overheidssite: UKsport, is al het materiaal inderdaad verkrijgbaar. Maar dan wel in hele kleine oplage. En bovendien kan de levertijd lang zijn, zo wordt gewaarschuwd. De prijs van de fiets wordt niet genoemd, dat hangt af van het aantal fietsen dat wordt besteld.

 Het frame van de fiets weegt volgens UKsport ongeveer een kilo. De organisatie claimt de beschikking te hebben over één van de stijfste frames, die op markt verkrijgbaar zijn. De fiets is Shimano Di2 compatible en is gemaakt in zes verschillende maten. Ook heeft UKsport een vork, een zadelpen en een stuur ontwikkeld.

 Het frame lijkt veel op de frames die worden gebruikt door de Britse baanatleten. Aerodynamica en stijfheid zijn daarbij twee sleutelwoorden. De Britten vermelden niet wat het verwachte voordeel van de nieuw ontwikkelde fietsen zal zijn.

 De frames zijn ontwikkeld door het bedrijf Advanced Composites Group. Dit bedrijf heeft ook de fietsen gebouwd die de Britten vier jaar geleden op het Olympische baantoernooi gebruikte. Zie onder de thumbs van UKSport, ze zijn helaas wel erg klein.