Wielrennen is van oudsher een conservatieve sport. Voor veel wielrenners is trainen vandaag de dag nog steeds een kwestie van meer uren en kilometers maken dan de concurrentie. Trainen met hartslagmeters liet in het wielrennen lang op zich wachten. Toen kwam er plotseling weer een nieuwe trainingsmethode: trainen op vermogen. Wielrentrainer Frank Vandewiele schreef er een trainingsboek over.

‘’Het is geen wondermiddel’’, haast de Belg aan te geven. ‘’Trainen betekent hard werken. Maar met een vermogensmeter train je wel zo efficiënt mogelijk’’. De essentie van trainen is beter worden. Omdat het lichaam niet een eindeloze stroom arbeid aankan, moet je trainen met beleid. Vermogensmeting helpt om training optimaal te laten renderen.

Volgens Vandewiele is trainen met een vermogensmeter beter dan trainen met alleen een hartslagmeter. Hij stelt dat het met alleen een hartslagmeter lastig is om de trainingsintensiteit te bepalen. ‘’Voor eenzelfde trainingsintensiteit zal de hartslag verschillen naar gelang de gezondheidstoestand, de vermoeidheidsgraad en de stress’’, legt de Belg uit. Veel profs zijn volgens hem daarom op trainen op vermogen overgestapt.

Vandewiele heeft zijn boek ingedeeld in drie delen. In het eerste deel gaat hij in op wat vermogen nu precies is en wat voor apparaten er allemaal zijn om dit te meten. Daarna legt hij uit hoe de vermogensmeter moet worden gebruikt. In het laatste deel behandelt de trainer enkele modeltrainingen.

Trainen op vermogen is niet een boek dat eenvoudig wegleest. Het boek gaat diep op de materie in. Dat is waarschijnlijk ook nodig, omdat er een veelheid aan gegevens uit een vermogensmeet-systeem komt. Voor wie binnenkort overstapt op vermogenstraining is het belangrijk om te onthouden: Een goede begeleiding of een grondige zelfstudie, is noodzakelijk om te weten wat je doet. En alleen als je weet wat je doet, ben je in staat om je training optimaal te laten renderen.

Trainen op vermogen: ISBN 9789090266411

Uitgever: Sportim.be

Hier te bestellen in de Fiets van juni vind je tevens een artikel over vermogensmeting.