De combinatie van een goed doel en sport is tegenwoordig big business. Een evenement als Alpe d’HuZes haalde vorig jaar 20 miljoen euro op voor KWF Kankerbestrijding. Kleiner van opzet is een andere trend: fietsen voor het goede doel op exotische locaties.

Namibië, Benin, Nicaragua of Senegal: de keuzes voor verre landen zijn legio. Net zoals het soort goede doelen: Van aidsbestrijding tot ontwikkelingshulp. Als hulp- organisatie moet je tegenwoordig iets bijzonders doen om op te vallen en mensen te trekken. Met een eenvoudige sponsorloop in pak ‘m beet Blokzijl kun je niet meer voor de dag komen. ”Jezelf als goed doel onderscheiden is heel erg moeilijk’’, erkent Jeanette Jongejans van Orange Babies. Zij organiseert dit jaar voor het eerst de Orange Babies Tour of Namibia, een 9-daagse off road fietstocht door Namibië.

Zuiderzeeklassieker

Zo ongeveer elke charitatieve organisatie heeft tegenwoordig een fietstocht. Of het nu de Lever Darm Stichting is met De Zuiderzee klassieker, of de KWF Kankerbestrijding met Alpe D’HuZes, sport en geld inzamelen is blijkbaar een goede combinatie. ”Mensen willen graag wat doen’’, legt Jongejans uit. Toch haalt niet iedere fietstocht miljoenen op. ”Het gaat niet alleen om veel geld ophalen. Orange Babies kiest juist voor een kleinschalige opzet. Wij merken dat als mensen je projecten bezoeken, ze meer feeling met onze organisatie krijgen. Wij hopen dat we er na de Tour of Namibia een aantal ambassadeurs bij hebben.”  Orange Babies helpt ondermeer zwangere vrouwen die  met het hiv-virus besmet zijn.Met de Vredeseilanden Classic in Benin fiets je naar de boeren waarvoor je geld inzamelt. Elke deelnemer betaalt zelf zijn reis en engageert zich om 3000 euro in te zamelen voor Vredeseilanden. 30 procent  van het bruto ingezamelde bedrag gaat rechtstreeks naar de agrariërs in Benin,  de rest van het bedrag gaat naar soortgelijke programma’s in andere landen. “3.000 euro  lijkt een fors bedrag’’, zegt Bert Wallyn van Vredeseilanden. ”Maar bikers uit vorige edities bewezen dat ze dit bedrag  haalden nadat ze hun netwerk in beweging hadden gebracht. De 70 bikers uit vorige edities haalden gemiddeld meer dan 4000 euro euro per persoon op.’’

Caroline Tensen

Goede doelen maken graag gebruik van de bekende mensen om hun werk onder de aandacht te brengen. Zo steunt Caroline Tensen Orange Babies. Zij zal ook meefietsen in de Tour of Namibia. Veldrijder Tom Meeuwsen is ambassadeur van Vélo Afrique. In 2013 rijdt hij voor Bonjour Afrique een mountainbiketocht van 560 kilometer door Senegal. Hij doet dat samen met ongeveer 40 anderen, die allemaal geld inzamelen voor de bouw van een school in de hoofdstad Dakar. Vélo Afrique zegt  enthousiaste MTB’ers op een unieke manier te laten kennismaken met de prachtige Afrikaanse cultuur. ”De fiets is hét transportmiddel bij uitstek om te kunnen genieten van de natuur. Het mag daarbij best wel avontuurlijk zijn voor ons peloton, vandaar dat de MTB-etappes toch enige conditie en technische rijvaardigheden vergen.’’

Namibië

In de Tour of Namibia fietsen de deelnemers elke dag 60 tot 80 kilometer in een groep van maximaal 20 deelnemers. De tocht vindt plaats van 28 september tot en met 7 oktober. De minimale contributie om deel te nemen aan deze fietstocht is  5000 euro. Net als bij Alpe d”HuZes is het de bedoeling dat iedereen zich laat sponsoren door bijvoorbeeld vrienden, werkgevers of zakenrelaties. “We zitten momenteel op 13 aanmeldingen’’, vertelt Jeanette Jongejans. ”Namibië is voor ons een ideaal land voor een avontuurlijke tocht. We hebben enkele projecten in het land, de natuur is er prachtig en bovenal: het is veilig.”

Meer informatie:

Tour of Namibia, 28 september tot en 7 oktober

De Nicaragua Classic, 27 oktober 2012 tot 5 november 2012

De Benin Classic, 27 oktober 2012 tot 3 november 2012

Vélo Afrique,  8 tot 18 maart 2013

Een korte impressie van de Vélo Afrique:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gwMTQ-XtZpc[/youtube]