Het was even een hype twee jaar geleden. De beschuldiging dat Fabian Cancellara zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs – Roubaix had gewonnen op een fiets met hulpmotor. Bewijs was er allemaal niet. Toch bestaan de fietsen met hulpmotor wel degelijk. Er was al de Gruber assist om zelf in te bouwen. En nu is er ook een nette racer: de Vivax-Veloce.

Eén druk op de knop en je krijgt op de Vivax een pak rugwind mee. De hulpmotor in de fiets is goed voor zo’n 200 watt aan extra trapvermogen. De Vivax assist 4.0 is ingebouwd in de zitbuis. De accu kan onder het zadel worden opgehangen. Motor en accu wegen samen ongeveer 1,8 kilo. De hele fiets blijft daarmee net iets onder de tien kilo.

De batterij levert maximaal één uur stroom. Wil je langer van de motor profiteren, dan is een grotere accu een optie. De adviesprijs voor een volledig afgemonteerde Vivax-Veloce is 4500 euro. Hiervoor heb je een fiets van aluminium die met Shimano Ultegra is afgemonteerd. De beschikbare maten zijn 47,50, 52, 55 en 58.

Lawaai

Nadeel van de eerdere versies van de Gruber, was het lawaai dat de motor produceerde. De fabrikant claimt dat de huidige generatie hulpmotortjes aanzienlijk stiller is.

Gruber mikt met de fiets op een brede doelgroep. Fietsers die er door hun vrienden worden afgereden, kunnen door een hulpmotor toch bijblijven, zo staat er in de folder. Of je anderen met de Veloce ook makkelijker voorblijft, staat er dan weer niet.