Garmin introduceert de Vector – een uitermate precieze pedaalgebaseerde krachtmeter. Hij is ontwikkeld voor snelle installatie en eenvoudig in gebruik en verwisselbaar. De installatie duurt enkele minuten en de Vector geeft accurate en betrouwbare krachtgegevens, unieke metingen en geeft de krachtsbalans tussen het linker en rechter been. Hij is compatibel met andere ANT+™ producten.

“Bij het ontwikkelen van Vector wisten we dat we iets opstarten dat fietsen voor altijd zal veranderen. Vanwege de kosten en complexiteit, is krachtmeting traditiegetrouw iets geweest dat weggelegd was voor slechts een beperkt aantal mensen. Nu met de Vector, de pedaalgebaseerde krachtmeter van Garmin, hebben meer fietsers en triathleten de kans om hun kracht te meten.” zegt Dennis Herremans, Product Manager Garmin Nederland B.V. “Eenvoudiger dan ooit tevoren. Vanaf het ophalen bij de lokale fietswinkel tot aan het thuis installeren binnen een paar minuten. De Vector biedt je accuraatheid en betrouwbaarheid en de metingen in de benen zijn onafhankelijk van elkaar. Herremans vertelt verder. “Er is een veelheid in data en mogelijkheden beschikbaar en dit komt door de combinatie van de locatie van de meting – de pedalen – en het ontwerp van de Vector sensoren.”

Door de geïntegreerde cadans meter is het niet nodig om externe sensoren te installeren en alle callibratie wordt gedaan voordat de Vector krachtmeter in de winkel ligt. Het ontwerp van Vector zorgt er voor dat hij eenvoudig te installeren is en er dus gemakkelijk tussen fietsen gewisseld kan worden of mee te nemen is wanneer je een fiets huurt of leent. De koolstofvezel pedalen zijn Look Keo compatibel en de ANT+ draadloze pedaal pod transmittors passen op de meeste crancksets. De vector is ook ontwikkeld om gemakkelijk software updates te doen, dankzij de ANT+ draadloze technologie. Om de Vector in actie te zien, kijk je op www.garmin.com/Vector.

De Vector werkt door het meten van de normale deflectie in de pedaalas terwijl je trapt, gedurende de gehele pedaalslag. Door het vergelijken van de gemeten deflectie met een door de fabriek gecalibreerde deflectie veroorzaakt door een bekende lading, kan de Vector vaststellen hoeveel kracht je gebruikt hebt op de pedaal. Met krachtmetingen, de cadans metingen met de geïntegreerde acceleratiemeters en tijd, berekent de Vector precies het aantal watts. De krachtsensoren zijn permanent en precies bevestigd aan de pedaalas, één van de meest robuuste componenten van de fiets.

Voor fietsers die al gebruik maken van een Garmin Edge® 800 of Edge® 500 fietscomputer, zorgt de toevoeging van de Vector krachtmeter voor training op een hoger niveau. De Edge toont niet alleen de totale kracht, krachtniveau in het linker- en rechterbeen en cadans, het toont nu ook direct de breed erkende krachtstatistieken van TrainingPeaks™: Genormaliseerde kracht (NP ™), Intensiteitsfactor (IF ™) en Training Stress Score (TSS ™). De Edge 800 voegt een nieuwe interval samenvattingspagina toe om de krachttraining gebaseerde ervaring te vergroten.

“Vector’s eenvoudig te gebruiken ontwerp heeft de potentie krachtgerichte training meer toegankelijk en bruikbaar te maken voor een bredere groep athleten,” zegt Hunter Allen, oprichter van de Peaks Coaching Groep. “Door de integratie met TrainingPeaks statistieken zoals Genormaliseerde Kracht, Intensiteitsfactor en Training Stress Score op de Edge, met directe zichtbaarheid op het display, gaat Garmin verder met het tonen van de sterke betrokkenheid bij het verbeteren van op krachtgebaseerde fiets apparatuur.”

Voor de analyse over het rijden, kaarten, koers, het maken van een workout en gedetailleerde krachtstatistieken is er Garmin Connect™, een tool voor de fietser op ieder niveau. Met meer dan 1,5 miljoen kilometer gelogde kilometers heeft de gebruiker altijd de mogelijkheid een nieuwe route te ontdekken. Op Garmin Connect kunnen fietsers workouts van andere fietsers bekijken en ze direct versturen naar Garmin compatibele producten.

De Vector is beschikbaar vanaf maart 2012 en heeft een verwachte verkoop adviesprijs van € 1.295.