De kou staat weer voor de deur, maar dat hoeft nog geen reden te zijn om niet op de fiets te stappen. Moderne kleding zorgt voor een zomers klimaat op je huid. Zonder naar extreme oplossingen te zoeken, kom jij zo ook aangenaam de winter door, zelfs als het echt koud wordt.

Lagen is het toverwoord tegen kou. Maar niet te veel lagen, want dan wordt zweet niet meer afgevoerd, wat voor een klam, zelfs koud gevoel kan zorgen. Twee zweethemden, waarvan één met een kraag zorgen voor een droge huid. Een gaatjeshemd (zoals Brynje) op de huid zorgt voor het droogste gevoel. Als het erg koud is, zou je een versie met windbreker aan kunnen doen. Daarover draag je gewoon je wielershirt (derde laag) en afhankelijk van hoe koud het is, daar een dunne of dikkere jas over heen. Een (ademend) regenjack houdt warmte ook goed vast, maar zorgt bij lange ritten toch voor overmatig zweten.

Draag een lange broek zonder zeem (collant) over je gewone koersbroek heen. Zo heb je meteen een dubbele laag. Een lange broek met bretels heeft meestal een lang rugpand om je onderrug warm te houden. (Daar kun je ook een heupgordel voor gebruiken, AGU heeft er één in zijn programma.) Draag je collant over je wielershirt, dan zit dit strakker tegen je huid. En bij extreme kou kun je kniestukken onder je lange broek dragen.

verschoenen werken goed, maar praktischer en meestal beter zijn echte winterschoenen. Zeker op de mountainbike kun je bij temperaturen ver onder nul gebruik maken van sport- of bergschoenen op platformpedalen. Je tenen hebben meer ruimte om te bewegen en zo blijven ze goed warm. Diverse merken leveren warme sokken en zelfs waterdichte of waterafstotende sokken, zoals X-Socks. Zorg wel dat je voeten dus niet krapper in je schoenen komen te zitten door dikkere sokken en zo de bloedsomloop beperken.

Koude is geen reden je helm thuis te laten, want ook ’s winters kun je hard vallen. Draag daarom een helmmutsje onder je helm. Zorg dat deze goed het zweet af kan voeren (Brynje) of aan de voorkant juist winddicht is (zoals de AGU Mantotex).

Handschoenen heb je in soorten en maten, sommige tegen de regen en die helpen niet altijd tegen de kou. En andersom: handschoenen tegen de kou, maar als het regent worden ze zeiknat. Meerdere paren in de kast hebben liggen voor verschillende omstandigheden is dus geen luxe als je snel last hebt van koude handen.