Een goede helm redt levens, maar om optimaal te functioneren moet een helm goed passen en juist zijn afgesteld. Neem dus voldoende tijd en moeite bij het uitzoeken en afstellen van je helm. We helpen je veilig op weg.

Helmen komen in diverse maten. Per merk verschilt de maatvoering behoorlijk. De juiste maat is van belang als je valt. De helm moet direct de klap opvangen door te breken. Is een helm te groot, dan raakt eerst de helm de grond en daarna knalt je hoofd tegen de binnenkant van de helm. De klap wordt dan maar gedeeltelijk opgevangen.

Let bij aankoop op dat de helm aan de voor- en zijkant zo dicht mogelijk tegen je hoofd aan zit, zonder ergens te knellen. Een goede indicatie is of je vingers tussen hoofd en helm passen. Is dat het geval, zoals op de foto, kies dan een andere maat of een ander model, ook al is het uiterlijk misschien dan niet je eerste keuze.

Aan de achterkant zit wel ruimte tussen hoofd en helm. Je valt zelden op je achterhoofd en achterop zit het stelmechanisme. Dit is in veel vormen verkrijgbaar, maar bij ieder merk zorgt het ervoor dat de helm op zijn plaats blijft zitten. Het kan zijn dat het ene systeem voor jou comfortabeler zit dan het andere.

Het is door de stelmechanismen bijna onmogelijk, maar toch lukt het mensen hun helm niet goed op het hoofd te zetten. Een helm hoort horizontaal te zitten.


Zorg dat de stelbanden netjes om je oren heen lopen en dat het bindertje vlak onder je oor zit. Controleer ook regelmatig of dat nog het geval is. Een helm verschuift hierdoor minder, ook bij een valpartij.

Als laatste moet de kinband strak zitten, zodat de helm goed op je hoofd wordt geklemd. Stel de band zo strak dat je er net geen last van hebt met ademen. Ook hier geldt dat je vinger er net niet tussen hoort te passen.