Het was opnieuw een opmerkelijk paar schoenen waar David Millar de Ronde van Vlaanderen mee reed. Fi’zi:k voorziet de Brit in elke laatste grote wedstrijd van naam die hij rijdt, van een paar speciale schoenen. Deze schoenen worden na afloop verkocht voor een goed doel. De opbrengst gaat naar het Small Steps Project. Een organisatie die geld inzamelt voor kinderen die leven op een vuilnisbelt.

Millar heeft elk paar mee ontworpen. Over de Ronde van Vlaanderen zegt hij: ”Ik ben deze wedstrijd pas leuk gaan vinden in de nadagen van mijn carrière. In 2010 reed ik de Ronde pas voor de tweede keer. Ik was in vorm, had net zeges geboekt in het Criterium International en in de Driedaagse De Panne. Ik wist niet wat ik moest verwachten, maar na zes uur koers zat ik voorin de koers met Philippe Gilbert. We reden achter Tom Boonen en Fabian Cancellara aan. Op de Muur stond ik geparkeerd en op twee kilometer van de streep werd ik door de groep achter mij ingehaald. Ik trok de sprint aan voor Tyler Farrar, die vijfde werd”.

De Ronde van Vlaanderen rijden is volgens de renner van Garmin iets anders dan een Tour de France of Ronde van Italië. Het doet me denken aan mijn tijd toen ik nog junior was. ,,Iedereen wil als eerste een bocht in, de wegen zijn small, veel valpartijen. Vaak weet je niet waar je je in de wedstrijd bevindt. En dan het publiek: passie voor de sport. Prachtig”.

Over de schoenen zegt Millar. ”Ik wilde alles wat met de ronde te maken heeft erin stoppen: de Vlaamse leeuw en het routeschema. Zo’n schema plakken we meestal op ons stuur”. Het hoogtepunt van het routeschema zit volgens de Brit op de linkerschoen, boven de tenen. De Belgische tricolores stellen de finale voor met de laatste klimmetjes. ”Het rood staat voor DEFCON 1 om in militaire termen te spreken. De hoogste alarmfase. Tactiek speelt geen rol meer. Het is je hoofd uitschakelen en gaan”.