FIETS reisde af naar de noordwestelijke Amerikaanse kuststaat Oregon om het fietsevenement Cycle Oregon van dichtbij mee te maken. In deze 24e editie liggen 500 mijl (800 km) voor de wielen. Het hele traject voert over verharde wegen. Het is geen race, meer een prestatietocht met als doel een deel van de mooie staat te verkennen. Dit jaar staat het zuidwesten op het programma. De route is een mix van kust, binnenland en bergjes. 

Fietsen doen we vanop de eerste dag  nog niet. Het is dag nul. De fietsers die vaak per vliegtuig arriveren worden naar de startplaats Sutherlin gebracht, zo’n drie uur zuidelijk van de internationale lucht haven van Portland. Wat bij de inschrijving meteen opvalt, er is geen enkele sprake van stress, niet bij de deelnemers en niet bij de organisatie. Alles gaat gemoedelijk, maar wel strak geregisseerd. Je merkt amper dat er toch ruim 2200 fietsenthousiasten deelnemen.

Het tentenkamp, goed je huisnummer onthouden

De eerste fietsdag gaat van Sutherlin naar Cottage Grove naar keus werden er 73 of 113 km met 1031 of 1367 hoogtemeters gereden. De route gaat over golvende autoluwe wegen door een heuvelachtig landschap. Weides, bossen, koeien, schapen en boerderijen vormen ons werkterrein. De overwegende kleuren zijn groen van de bomen en bruin door de droogte. Overnachten doen we in tenten in kleine stadjes. De verzorging is super. Het eten is excellent en de vele vrijwilligers

de heuvel in pasteltinten in de ochtendzon

Onderweg wordt een heuse lunch geserveerd

helemaal top.