Er komt meer dan alleen muziek en paling uit Volendam. Bijvoorbeeld de mooie carbon racewielen van Veloce Bike Wheels, gemaakt door de pas 17-jarige Samuel Runderkamp vanuit zijn ouderlijk huis.

Steun van familie

Ik testte een poosje terug de Veloce Stellar Pro 55 wielset en was daar behoorlijk over te spreken. Maar nog leuker dan de wielen, vond ik het verhaal er achter. Want welke 17-jarige heeft zowel het lef als de kennis om een eigen wielenmerk te beginnen?! Nou, Samuel dus. Vanuit zijn slaapkamer is hij begonnen bij de basis. Het kiezen van velg, naaf en spaakcombinaties. Daarnaast ontwierp hij zelf het Veloce logo, bouwde zijn website eigenhandig én zorgde voor mooie professionele productfoto’s. Oma sprong bij voor een eerste investering en zijn ouders proberen tussen de bedrijven door te zorgen dat hij ook zijn studie Mechanisch Engineer nog afmaakt. Een opleiding die natuurlijk prima van pas komt als je wielen ontwerpt. Daarnaast is Samuel zelf ook fanatiek fietser, dus alles wat bedacht wordt kan direct in de praktijk getest worden.


Samuel zelf in actie op de schijfremversie van zijn Veloce wielen

Eigen chauffeur

De testwielen werden persoonlijk op onze redactie bezorgd door Samuel en zijn moeder. Zij moest even chauffeur spelen, want als 17-jarige heb je natuurlijk nog geen rijbewijs. Samuel vertelde enthousiast over zijn ontwerpen, terwijl moeders er naast zat gloeien van trots. Superleuk om te zien en het zorgde bij mij direct voor een flinke gunfactor. De meegebrachte chocolaatjes hadden daar echt helemaal niets mee te maken ☺

Maar met alleen een gunfactor kom je er niet, de wielen moeten ook gewoon goed zijn. Hierbij zie je dat Samuel heel goed weet waar hij mee bezig is. Hij koos voor carbon velgen met een mix van grafeen. Die combi zorgt er voor dat de wielen bij het remmen minder warmte opbouwen en het maakt ze ook stootvaster. Daarnaast slijt het remoppervlak minder snel, de sterkte van de spaakgaten wordt vergroot en het maakt de wielen ook nog eens lichter.

Mooie details

Over remmen gesproken, dat is vaak ‘een dingetje‘ bij carbon wielen voor velgremmen. Zeker op natte dagen. Veloce lost dit op door te kiezen voor velgen waar met laser een heleboel groefjes in gebrand zijn. Het levert een velg op waarmee je inderdaad heel stevig kunt remmen, al gaat dit wel ten koste van de levensduur van je remblokjes. Je krijgt de velgrem wielen overigens geleverd met speciale blokjes, tubeless tape, tubeless ventielen en snelspanners. Uiteraard kun je ze ook gewoon met een binnenband gebruiken. Bij de discversie spelen dit soort remzaken natuurlijk niet. Die hebben zelfs nog iets bredere velgen, wat ze geschikt maakt voor banden tot 35mm. De velgen zijn met een satin-lak gespoten, waardoor het dunne logo netjes beschermd wordt. Geen dikke stickers dus, maar een luxe afwerking.

Alle Veloce wielen worden met de hand gespaakt, zoals gezegd, in een slaapkamer in Volendam. Dat doet Samuel erg netjes, met iets dikkere DT Swiss Aero Comp spaken aan de kant van de cassette. Aan de andere kant (en in het voorwiel) vind je DT Swiss Aerolite Straight Pull spaken. De naven bevatten precisie lagers van EZO en worden ingevet met Parktool HPG-1 vet voor extra bescherming tegen water en zware weersomstandigheden. Het moet de levensduur van de lagers verlengen. Hij durft het daarom aan om 3 jaar garantie op de wielen te geven. En zelfs levenslange garantie op spaakbreuk. De naven zijn mooi zwart geanodiseerd en het Veloce logo is er in gelaserd. Nog zo’n mooi detail is de stalen spline insert in de bodies, die er voor zorgt dat de kransjes niet invreten.

Compleet collectie

De Veloce collectie is ondertussen lekker compleet. Wil je velgrem wielen, dan kun je kiezen voor de Stellar Pro 5.5, 4.5 of 3.5. Het getal staat voor de velghoogte. Ga je voor discwielen, dan kun je kiezen uit de 5.6 en 4.6. Alle wielen zijn leverbaar in Shimano, Campagnolo of SRAM uitvoering. Het gewicht is ook prima in orde, de laagste set voor velgremmen weegt bijvoorbeeld maar 1360 gram.

De prijzen zijn competitief, vanaf 1140 euro, en de wielen worden wereldwijd gratis thuisbezorgd. Er is ook nog een 2-jarige crash replacement regeling. Wil je meer weten? Check dan de site even: velocebikewheels.com