BBB maakt veel soorten fietsverlichting. Het topmodel is deze Sniper I BLS-110. Een koplamp waarmee je niet alleen alles kunt zien, maar zeker ook door iedereen gezien wordt!

Het ding levert namelijk maar liefst 1200 Lumen als je beide leds voluit aan zet. Dankzij een aluminium behuizing is de Sniper sterk en toch niet zwaar, slechts 210 gram. Je kunt de ledlamp dimmen in 4 standen. In de laagste gaat hij 8 uur mee. Opladen gaat via een USB-aansluiting. De lamp wordt geleverd met een mount waarmee je hem in het midden voor je stuur kunt monteren. Via de afstandsbediening kun je hem bedienen zonder je handen van het stuur te hoeven halen. Het draadje is 35cm lang. De energie wordt geleverd door twee hoogwaardige Samsung LiIon batterijen (18650) die samen goed zijn voor 2600 mAh. Al dat moois komt wel met een prijs, € 179,95.

Er zijn natuurlijk nog veel meer aanbieders van dikke koplampen, we zetten een aantal modellen voor je op een rij. De cijfers in de naam staan voor het aantal Lumen:

Lumen en Lux

Staar je niet blind op het aantal Lumen. Natuurlijk is dat een redelijke maatstaf voor de te verwachten hoeveelheid licht. Maar het zegt alleen iets over hoeveel licht er uit de lamp komt. De vorm van de lens bepaald waar dat licht vervolgens terecht komt. Zo hebben sommige lampen een brede zwakke straal, met een hele felle bundel in het midden, terwijl andere lampen het licht veel meer verspreiden. Waar jouw voorkeur naar uitgaat is natuurlijk persoonlijk. Lux is een waarde die staat voor de hoeveelheid gemeten licht op een specifieke plek. Onderstaande afbeelding van BBB, van hun Strike 500 lamp, laat duidelijk zien hoe dit gemeten wordt. Check daarom bij het vergelijken van lampen altijd hoe de fabrikant de meting heeft uitgevoerd. Een Lux-waarde op 5 meter vergelijken met een op 10 meter heeft geen nut.


De linkjes hierboven verwijzen naar Futurumshop. Ze zijn uiteraard ook bij andere shops te koop. Bestel je echter via Fiets.nl, dan help je ons deze site te blijven maken. Het kost jou niets extra’s.


Stuurlamp of helmlamp

De keuze in fietsverlichting is enorm. Van € 1,95 Action of Hema lampjes, tot wel 1000 euro voor hightech ledlampen met allerhande technische snufjes en mega-accu’s. Wat is wijsheid? Bedenk je eerst waarvoor je de lamp gaat gebruiken. Rijd je voornamelijk over goed verlichte paden, dan is het vooral een kwestie van zorgen dat je zelf gezien wordt. Denk daarbij ook aan reflectie op je kleding!

Fiets je veel op hele donkere wegen, dan is een sterke lichtbundel van belang. Bedenk je ook hoelang je wilt dat de accu meegaat. Doe je dagelijks een half uurtje woon-werk dan is dat minder belangrijk dan wanneer je lange duurtrainingen in het donker wilt uitvoeren. Voor dat laatste heb je een flinke accu nodig. Een lamp met die automatisch dimt als de accu dreigt leeg te raken is handig! Je wilt niet zonder licht staan met nog een half uur te gaan tot huis. Mijn voorkeur gaat trouwens uit naar een combinatie van een vaste stuurlamp met een losse helmlamp. Dan wordt de weg voor je altijd goed verlicht en kun je zelf de bocht inkijken en alvast zien wat je daar te wachten doordat de lamp op je helm met je hoofd meedraait.