Specialized ontwikkelt een nieuwe techniek, om zadels zonder foam te printen, Mirror Technology noemen ze het.

Met een proces dat ze Digital Light Synthesis noemen printen ze met vloeibare polymeren een zadel dat perfect onder jouw bibs moet passen. Specialized denkt dat met deze techniek geen schuim/gel meer nodig is om comfortabel te kunnen zitten. Helemaal ideaal zou het natuurlijk zijn als ieder zadel op jouw specifieke vormen geprint zou kunnen worden, misschien dat dit er in de toekomst nog eens in zit.

In de praktijk getest

Op dit moment testen ze de techniek bij enkele van de profs die ze sponsoren, zowel op de weg als in de mtb-scene. Het zadel heeft een structuur dat op verschillende plekken verschillende dichtheden oplevert. Iets dat met schuim niet te doen is, of je moet tientallen soorten foam op honderden plekken gebruiken. Via het 3D-printen kun je heel specifiek drukpunten voorkomen. Het nieuwe zadel is een soort traliewerk met 14.000 ‘stangetjes’ en 7.799 verbindingen, die in principe allemaal per stuk aangepast kunnen worden.

Specialized werkt samen met Carbon, een bedrijf uit Silicon Valley. Ze kunnen razendsnel ontwikkelen, in 1 dag van concept naar bruikbaar product. Met licht wordt de structuur geprint uit de vloeibare polymeer. Een chemisch tweede proces zorgt daarna in een over voor de benodigde sterkte. De upper is dan klaar. Die wordt op een base van carbon gemonteerd die vervolgens aan de rails (ook van carbon) wordt bevestigd.

Specialized gebruikt hun Body Geometry techniek om de bepalen welk zadel het best bij jou onderkant past. Het effect van dit materiaal en de juiste pasvorm is betere doorbloeding, minder vibraties en minder druk op de ‘weke delen’.

Het eerste productiezadel wordt in maart 2020 verwacht, prijzen zijn nog niet bekend. Een techniek met mooie mogelijkheden, zeker voor fietsers die vaak met zadelpijn te kampen hebben. Op de hoogte blijven van deze ontwikkeling kan via: specialized.com/nl/nl/mirror-technology

Foto’s: Russ Ellis & Michal Cerveny