Vorig jaar heb ik een tijdje met de Delta van Alba Optics gereden. Een bijzonder stijlvol design, maar qua functionaliteit niet helemaal je-van-het. De Stratos is het nieuwe paradepaardje van het Italiaanse bedrijf. Wij hebben hem getest!

Alba Optics Stratos

Alba Optics maakt brillen waar je echt van moet houden. Neem een kijkje op de Instagram van Alba Optics en je ziet vooral hipsters met tatoeages rijden met de Delta. Daar is niets mis mee, maar ik ben zeg maar het tegenovergestelde van hun doelgroep, dus dat verklaart deels waarom de Delta bij mij niet in de smaak viel. Qua uiterlijk kon ik hem nog wel waarderen, maar qua functionaliteit vond ik het niet de prijs waard.

Toen ik de Stratos voorbij zag komen, was mijn interesse opnieuw gewekt. Qua uiterlijk zag het er een stuk beter uit. De Delta vond ik snel vies worden en de wind kwam erg makkelijk ‘door’ de bril heen. Bij de Stratos zal dat laatste waarschijnlijk niet snel gebeuren, want de lens is een flink stuk breder.

Lees ook

Alhoewel de Delta en de Stratos twee totaal verschillende brillen zijn, is het toch leuk om ze te vergelijken. De Stratos is namelijk met de kennis van de Delta ontworpen. Alle op- en aanmerkingen zijn in de nieuwe bril verwerkt, en dat zie je echt terug. Neem bijvoorbeeld de lens. De Delta heeft een hoekige lens waardoor er ter hoogte van het bovenframe veel wind ‘door’ je bril kwam. Heel irritant, met tranende ogen tot gevolg. De Stratos heeft een brede, ronde lens. Het windprobleem is daardoor direct verholpen.

Het montuur is ook anders. Waar de Delta een kronkel in de brillenpoot heeft, is de Stratos nagenoeg recht. Qua comfort heb je geen last van de kronkel, want de bril zit gewoon prima achter je oren. Het rechte montuur voelt wat vertrouwder aan. Zijn er nog meer veranderingen? Ja, de Delta heeft het neusstuk met het bovenframe verbonden. De Stratos is daar ‘open’ en vrij. In plaats van het Alba Optics-logo pronkt daar in letters het merknaam met een verticale ventilatieopening. Hierdoor kijk je niet meer tegen een stuk kunststof aan.

Specificaties:
– TR90 frame
– Polycarbonaat glazen (S-Lens VZUM)
– Fotochromatisch
– Verkrijgbaar in vier kleuren (wit of zwart frame)
– Gewicht volgens Alba Optics: 24 gram (frame 10 gr + lens 14 gr)
– Adviesprijs: €159

Hoe rijdt het?

De Stratos is een fijne bril. Smaken verschillen natuurlijk, maar ik word heel blij van een bril zoals de Stratos. Als ik mijn ideale bril moet uittekenen komt het ongeveer op de Stratos neer: een strak montuur met een (te) brede lens. De bril is lekker licht, heeft een brede lens met dito zichtveld en zit erg comfortabel.

Alba Optics Stratos
De Stratos van Alba Optics ziet er hip en trendy uit.

Over de Delta was ik vooraf ook erg enthousiast, maar na het rijden minder positief gestemd. Er is namelijk niets vervelender dan een niet-ventilerende bril of een bril die je zicht niet bedekt. Bij de Stratos ben ik nog niets vervelends tegengekomen. Zweetdruppels blijven niet vervelend op de lens plakken, de lens wordt niet snel smerig en de ventilatie is gewoon goed. Je ogen zijn ook goed bedekt, want je moet wel héél scheel kijken om niet door de lens te turen.

Bij het maken van de Stratos heeft Alba Optics ander materiaal gebruikt. De nieuwe ultralichte polycarbonaat S-Lens VZUM werd begin 2019 gepresenteerd en is ontworpen om atleten onder alle weersomstandigheden en op alle terreinen perfect zicht te bieden. De centrale ventilatieopening (het kleine verticale streepje) zorgt ervoor dat de warme lucht kan ontsnappen voordat het heel de lens beslaat. Dat merk je echt. Alba Optics zegt dat de Stratos slechts 24 gram weegt, maar op mijn weegschaal kwam ik uit op 29 gram. Toch een verschil.

Alba Optics Stratos
Boven het neusstukje zit een ventilatiegat. Ideaal.

Het enige minpunt dat ik kan verzinnen is dat zowel de pootjes als het neusstuk niet verstelbaar zijn. Bij mij zat het allemaal direct goed, maar als dat bij jou niet het geval is valt er weinig aan te sleutelen. Dat kan een probleem worden. Het is wel mogelijk om de lengte van de brilpootjes aan te passen.

In combinatie met het goede zicht, fijne comfort en de looks heeft Alba Optics met de Stratos echt een topbril in handen. Voor de prijs van €159 hoef je hem niet te laten liggen en is het oprecht de moeite van het proberen waard.

Plus- en minpunten:

+ Strak uiterlijk
+ Goede prijs-kwaliteit
+ Ventileert goed

– Neusstuk en oorpootjes niet verstelbaar

Alba Optics Stratos
Een goede bril voor een prima prijs.