Het is een veelgestelde vraag: wat is lekker om te drinken na een zware training én effectief? Dat is chocolademelk, zo is eerder gebleken uit verschillende studies. In chocolademelk zitten niet alleen koolhydraten, maar ook voldoende eiwitten en dat allemaal in de juiste verhouding.

Na een zware training nemen veel sporters een herstelshake, maar daarin zitten vaak niet de benodigde koolhydraten om de spieren te laten herstellen. In chocolademelk zit dat dus wel, én in de juiste verhouding. Uit studie blijkt dat chocolademelkdrinkers na een trainingsperiode van een maand een toename in maximaal zuurstofopname hadden, men meer spiermassa opbouwde en meer vet verloor. Zij konden meer vermogen leveren dan proefpersonen die water of sportdrank kregen.

Magere of halfvolle chocolademelk heeft meer effect dan volle chocolademelk. Daar zit namelijk meer vet in en dat vertraagt het spierherstel. Chocolademelk is dus een mooi middel om sneller te herstellen. Daarnaast is het makkelijk te halen in de dichtstbijzijnde supermarkt én is het een stuk goedkoper dan de hersteldranken van sportvoedingsleveranciers. Een handig weetje!