Wat: Sparkassen Münsterland Giro
Waar: Münster, Duitsland
Wanneer: Vrijdag 3 oktober 2014
De stemming: Uitbundig

Tekst: Martin Gerritsen, Foto’s: Sparkassen Münsterland Giro.2014 / Henning Angerer

Jedermannrennen beim Sparkassen Münsterland Giro.2014Al negen jaar staat de Duitse stad Münster op 3 oktober op zijn kop. Dan rijden de profs de Sparkassen Münsterland Giro. Maar de Münsterland Giro is meer dan een profkoers. Het is een fietsfeest, waarbij van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat allerlei wedstrijden plaatsvinden. Wij reden mee met de Jedermannrennen, een cyclo over 140 kilometer, onder het toeziend oog van tienduizenden toeschouwers onder wie Tourbaas Christian Prudhomme.

We denderen met een snelheid van 40 kilometer per uur dwars door het centrum van Ahaus. Het talrijke publiek staat veilig achter dranghekken en juicht ons peloton uitbundig toe. Talloze verkeersregelaars zorgen dat nog geen muis het parcours op kan. Ze staan bij de kleinste zijstraatjes. En bij elke molshoop op het parcours blaast een seingever driftig op zijn fluitje en zwaait uitbundig met zijn vlag. Straten zijn over de volle breedte vrij zodat we kunnen blijven denderen. Dit is niet de spreekwoordelijke Duitse pünktlichkeit. Dit is de overtreffende trap.

 Giro d’Italia

De Münsterland Giro komt voort uit het enthousiasme dat in 2002 loskwam toen de eerste etappe van de Giro d’Italia van Groningen naar Münster voerde. Sindsdien is er een aansprekende profkoers die vooraf wordt gegaan door ongeveer 4000 Jedermänner die mogen kiezen uit 70, 110 en 140 kilometer.

Start en finish zijn in Münster, een mooie historische stad, ongeveer 60 kilometer van Enschede. Dat relatief weinig Nederlanders meedoen komt door de datum van deze wedstrijd. De derde oktober is namelijk in Duitsland een officiële feestdag omdat onze oosterburen dan de hereniging vieren. In Nederland is 3 oktober veelal een gewone werkdag.

Baumberg

Jedermannrennen beim Sparkassen Münsterland Giro.2014Ongeveer kwart voor negen stellen we ons op in het derde startvak. Op het moment dat het startschot valt, zetten we ons direct aan kop. Ik heb me voorgenomen rustig te rijden, maar een blik op de kilometerteller leert dan we op dat moment al boven de 40 kilometer per uur rijden. Een jaar eerder hielden we dat bijna de hele tocht vol, want het parcours was toen zo vlak als een biljartlaken. Ditmaal doen we de westkant van Münster met talloze klimmetjes, waarvan enkelen zijn opgenomen in het parcours. De eerste klim – de Schapdetten op 14 kilometer – stelt zo weinig voor dat hier geen verschillen ontstaan. Maar op de Baumberg op 20 kilometer valt het peloton van een man of 500 uit elkaar. Boven vormen zich snel weer grote groepen die stevig tempo blijven rijden, geholpen door de goede wegen en de weinige wind. De heuvels die hierna komen, de Daruperberg op 34 kilometer en de Schöppinger Berg op 110 kilometer kunnen ook het verschil niet maken, hoewel er wel eenlingen achter afwaaien.

De charme van de Münsterland Giro ligt ook niet zozeer in het uitdagende parcours, maar vooral in de ambiance. Die is fantastisch. Je waant je een prof op een volledig autovrij parcours waar de plaatselijke bevolking de deelnemers enthousiast toejuicht Voor hen is dit het voorprogramma van de profkoers die een paar uur later over hetzelfde parcours rijden. Dat is tegelijk de reden dat de Jedermänner flink moeten doorrijden. Je moet binnen de vijf uur finishen, anders wordt je resoluut van het parcours gehaald om te voorkomen dat je de profs in de wielen rijdt.

Greipel

Jedermannrennen beim Sparkassen Münsterland Giro.2014Die vijf uur is voor ons geen probleem. We eindigen allemaal binnen de 3:45 uur, met een gemiddelde snelheid van boven de 38 kilometer per uur. Dat lijkt extreem snel, maar de grote groepen zuigen je mee. Aan de finish wacht een enthousiast publiek dat steeds talrijker wordt en enkele uren later André Greipel de profkoers ziet winnen.

Münsterland becijfert het totale aantal toeschouwers langs het parcours op 250.000. Onder hen bevindt zich Christian Prudhomme die wie nog even ontmoeten in de VIP-tent. De tourdirecteur toont zich onder de indruk van het enthousiasme dat het wielrennen in Münster teweeg brengt. Niet alleen door het publiek, maar ook door de vele evenementen er omheen. En Prudhomme komt natuurlijk niet voor niets. De tourdirecteur komt nergens voor niets. De kans dat Münster de start van de Tour de France in 2017 mag organiseren lijkt met het bezoek dan ook aanmerkelijk gestegen.

Teutenburger Wald

Jedermannrennen beim Sparkassen Münsterland Giro.2014Zover is het nog niet. Volgend jaar is er weer een Sparkassen Münsterland Giro. En in 2015 valt 3 oktober op een zaterdag, zodat de organisatie meer Nederlanders verwacht. Die kunnen zich dan uitleven op een iets selectiever parcours. Dit jaar deed de Munsterland Giro het westen van Münster aan, het gebied waar ook de toertocht Münsterlands Mooiste wordt gehouden. Volgend jaar leidt het parcours de deelnemers naar het noorden, naar het Teutenburger Wald.

Meer informatie: www.sparkassen-muensterland-giro.de en www.radsportarena.nl