Wat staan ze te fonkelen in de winkel en wat een enorme keuze is er in soorten en maten racefietsen! Welke neem je? Naast persoonlijke voorkeur, de ‘bikefit’ en je budget, is met name het gewicht van groot belang, zeker in de bergen.

De wiskunde van de invloed van het gewicht van je fiets
De wiskunde van de invloed van het gewicht is eenvoudig. Je ADV (in Watt/kg) is in principe omgekeerd evenredig met je totale gewicht Dat is je eigen gewicht plus het gewicht van je fiets. Dus geldt: hoe lager het gewicht van je fiets is, hoe hoger je ADV en hoe beter je fietsprestaties. Dit is ook logisch, want je verbruikt minder energie voor de rolweerstand, de klimweerstand en de mechanische weerstand als je fiets minder weegt, terwijl het vermogen van je spieren en hart-longsysteem niet veranderd is. Het gewicht van je fiets is daarmee een belangrijke factor voor je fietsprestaties.

Wat is de invloed van het gewicht van de fiets van snelle Eddy?
Snelle Eddy heeft bij onze standaardcondities een fiets van 8,8 kg. We hebben onderzocht wat er gaat gebeuren als het gewicht van zijn fiets daalt tot het UCI-minimum van 6,8 kg of stijgt tot 10,8 kg. We hebben de berekening weer voor de 2 cases gemaakt:
1. een vlakke tijdrit over 40 km
2. de fameuze klim naar de Alpe d’Huez ( 14,45 km, hoogteverschil 1041 m)
Een negatieve waarde in de tabel betekent dat snelle Eddy door een hoger gewicht tijd verliest. Een positieve waarde betekent dat snelle Eddy tijd wint en dus een snellere rit rijdt.
Je kunt zelf uitrekenen wat het effect in jouw geval is met de calculatoren op www.hetgeheimvanwielrennen.nl.

Wat is de invloed op de vlakke tijdrit?
De resultaten zijn weergegeven in de grafiek en tabel. We zien dat de haalbare snelheid in principe omgekeerd evenredig is met het gewicht van de fiets. Het effect is overigens niet zo groot, per kg gewichtsvermindering wordt Eddy 0,02 km/h sneller (0,06 %) en wint hij dus 2 seconden op de tijdrit van 40 km.
Het effect van het gewicht is zo klein omdat de haalbare snelheid en tijd op deze vlakke tijdrit voor het overgrote deel bepaald worden door de luchtweerstand. De luchtweerstand is onafhankelijk van het gewicht.

invloed gewicht fiets vlak

Wat is de invloed op de Alpe d’Huez?
Ook hier hebben we de resultaten weergegeven in een soortgelijke grafiek en tabel. We zien dat ook hier de haalbare snelheid omgekeerd evenredig is met het gewicht. Het effect is nu echter veel groter; per kg wordt Eddy 0,16 km/h sneller (1,03 %) en wint hij 35 seconden op de klimtijd. Het voordeel van een lichtere fiets is in de bergen zo groot omdat de haalbare snelheid en klimtijd voor het overgrote deel bepaald worden door de klimweerstand en deze is recht evenredig met het gewicht. Juist in de bergen moet je dus zorgen om zo weinig mogelijk gewicht mee naar boven te trappen, dit geldt dus zowel voor je eigen gewicht als voor het gewicht van je fiets (en zelfs voor je bidon).

invloed gewicht fiets berg

Samenvattend kunnen we concluderen dat het effect van 1 kg gewichtsvermindering van je fiets exact hetzelfde is als het effect van 1 kg afvallen; je kunt dus zelf kiezen wat voor jou de meest aantrekkelijke optie is……

Je kunt het effect van het gewicht van je fiets op je eigen prestaties berekenen met onze calculators op www.hetgeheimvanwielrennen.nl.
Daar kun je ook ons boek bestellen. Het is ook verkrijgbaar als ebook.

Hans van Dijk, Ron van Megen en Guido Vroemen