Het Deense CeramicSpeed toonde op de NAHMBS (Hand Made Bicycle Show in de States) waanzinnige 3D geprinte holle oversized derailleurwieltjes van titanium. Het ontwerp is gebaseerd op een madeliefje, de Deense Nationale bloem. Hiermee worden vloeiende vormen bereikt, die in combinatie met de holle binnenkant zorgen voor stijfheid en een heel laag gewicht. Ze zijn 10% lichter dan de aluminium versie en gaan 2x zo lang mee. De titanium wieltjes zijn compatibel met het OSPW (Over Sized Pulley Wheel) System van CeramicSpeed dat je nodig hebt om de wieltjes voldoende plek te geven. De kooi en wieltjes/lagers wegen samen slechts 70 gram. Het duurt overigens 24 uur om 1 zo’n hol titanium wieltje te printen.

Grotere wielen = minder weerstand

CeramicSpeed heeft al langer dit soort grote derailleurwielen in de collectie, maar nog niet eerder 3D geprint en hol. Ze zijn allemaal uitgevoerd met, uiteraard, ceramische lagertjes van het eigen merk. De 17 tanden (standaard derailleurwieltjes hebben er meestal 11), zorgen dat de ketting minder scherpe bochten hoeft te maken. Volgens CeramicSpeed zorgt dit voor substantieel minder weerstand, die kan oplopen tot 3 Watt. Gratis en voor niks….nou ja, je hoeft er niet harder voor te trappen bedoel ik. De wieltjes kosten namelijk 1500 euro! Ja, je leest het goed. 1,5 mille voor een stukje achterderailleur, da’s bepaald niet gratis en voor niks. Maar dan heb je wel iets speciaals.

Deze bizar dure upgrade werd getoond op de mooie tita Mosaic racer die je op de foto onderaan dit bericht ziet. Die werd, omdat de prijs kennelijk toch geen rol speelde, afgemonteerd met schitterende Enve wielen en onderdelen. De wielen zijn gebouwd met handgemaakte carbon naven. Je mag 1 keer raden welke lagers er af fabriek ingestopt zitten.

Mocht je serieus overwegen deze upgrade aan te schaffen, dan hoop ik dat je geen Campa-rijder bent. Die zijn namelijk nog niet klaar. Voor Shimano en SRAM kun je al wel terecht om je portemonnee te legen.