Zondagavond is het parcours van de Tour de France 2021 voorgesteld. De 108ste editie lijkt een kolfje naar de hand van types als Tom Dumoulin, want er zitten twee tijdritten in het parcours. Daarnaast moet op één dag twee keer de Mont Ventoux beklommen worden.

De Tour de France 2021 begint op zaterdag 26 juni in Brest, zo werd tijdens een live-televisieuitzending bekend gemaakt door Tourbaas Christian Prudhomme. Aanvankelijk zou Kopenhagen de Grand Départ organiseren, maar omdat volgend jaar ook al het doorgeschoven EK voetbal in Kopenhagen plaatsvindt ziet de stad af van nóg meer drukte in de hoofdstad. Daardoor mag Kopenhagen in 2022 alsnog de Tour verwelkomen.

Mont Ventoux keert terug

Op voorhand is woensdag 7 juli alvast een dag om met rood te omcirkelen in de agenda. Die dag moeten de renners tweemaal de Mont Ventoux beklimmen: eerst via Sault, daarna vanuit Bedoin. De finish van die etappe ligt trouwens beneden in Malaucène. De Ventoux maakte in 2016 voor de laatste keer deel uit van het Tourparcours. Wellicht herinner je die editie nog, want Chris Froome rende toen in de gele trui de Kale Berg op.

Met 248 kilometer is de zevende etappe, van Vierzon naar Le Creusot, de langste rit in de Tour in 20 jaar. Die etappe eindigt bergop. De renners trekken eerst door de Alpen en gaan daarna naar de Pyreneeën.


De Mont Ventoux keert weer terug.

De grootste en belangrijkste etappekoers ter wereld voert grotendeels over Frans grondgebied. De Tour maakt in de Pyreneeën alleen een uitstapje naar Andorra. De achttiende etappe, op donderdag 15 juli, is de laatste bergrit. De renners moeten dan eerst de Tourmalet bedwingen voordat de rit eindigt met de klim naar Luz Ardiden. Een dag eerder eindigt de zeventiende etappe ook bergop, met drie beklimmingen in de finale.

“Bovendien bestaat de kans dat we in de eerste tien dagen vier of vijf waaieretappes krijgen.”

Volgens Tourbaas wordt het een klassieke Tour. “Met de Tourstart in Nice konden we dit jaar op dag twee al over de Col de Turini trekken, maar in 2021 kiezen we voor een meer klassieke openingsweek,” aldus Tourbaas Christian Prudhomme. “Al zijn zijn we er wel in geslaagd om enkele interessante hellingen in het parcours op te nemen. Bovendien bestaat de kans dat we in de eerste tien dagen vier of vijf waaieretappes krijgen. De voorbije jaren hebben we gezien dat er verschillen ontstaan in waaierritten en dit zorgt voor spektakel. Misschien krijgen we dat deze keer opnieuw.”

De Tour 2021 bestaat uit acht vlakke ritten, twee individuele tijdritten en zes bergetappes, waarvan er drie ook bergop eindigen. Volgens Wout van Aert, een van de smaakmakers van afgelopen Tour, is het een Tour voor renners die over het complete pakket beschikken. “Het wordt een klassieke Tour, niet zoals de voorbije editie waar al heel vroeg moest worden geklommen, maar een vrij normale Tour. Het eerste dat me opviel is dat er meer tijdritten zijn. Twee, waarvan één al vroeg in de Tour. Ik vind dat twee tijdritten thuishoren in een grote ronde. De winnaar moet compleet zijn, dus hij moet ook tegen de klok kunnen rijden. De tijdrit ligt al vroeg in het parcours, dus wellicht zullen de klimmers dan al op een achterstand staan en moeten ze aanvallen. Dat kan toch voor een andere dynamiek en spanning zorgen.”

Etappeschema Tour de France 2020