Wat hebben de doornen van een roos en de Xlite 06 van het Duitse Rose Bikes met elkaar te maken? Léon vindt het antwoord op die vraag tijdens het testen van deze heerlijke, ‘monsterlijke’ fiets.
Rose… In het Engels betekent de naam van deze fietsenbouwer natuurlijk ‘roos’. Dat triggert toch iets bij mij. Misschien wel omdat er oneindig veel gedichten en liedjes zijn gemaakt over deze prachtige, heerlijk ruikende bloem. Maar de roos heeft ook karakter: pas op voor haar doornen. Ik ben heel benieuwd hoe deze Rose-fiets, de Xlite 06, mij gaat bevallen – en of deze racer iets gemeen heeft met de bloem.
In 1907 opende Heinrich Rose – de naam komt dus níet van de bloem – een klein fietsenwinkeltje in het Duitse Bocholt. Toen zijn zoon de winkel overnam, verkocht deze in de zomer fietsen en in de winter naaimachines. In 1982 rolde hun eerste catalogus van de drukpers en werd Rose een postorderbedrijf. In de periode hierna zou Rose Versand sterk groeien. In de jaren negentig, toen ik als jonge renner rondreed, stond Rose bekend om hun scherpe prijzen en goede service.
Rose Bikes
Pas sinds 2011 verkoopt het bedrijf ook fietsen onder de eigen naam. Dat begon met openmouldframes (betaalbare, merkloze frames waar de verkopende partij zijn eigen naam op kan plaatsen), maar tegenwoordig maken ze echt hun eigen fietsen, met een eigen ontwerp. Daarnaast hebben de Duitsers een steeds grotere collectie eigen onderdelen, inclusief wielen, sturen en zadelpennen.
Een mooie geschiedenis, maar ook eentje met een keerzijde. Want Rose heeft bij sommigen nog steeds het imago van postorderbedrijf. Daar komt bij dat ze nog altijd scherpe prijzen hebben. Je zou daarom kúnnen denken: het is vast niet veel soeps. Nou, dat kan ik hier alvast tegenspreken – ze bouwen echt goede fietsen.

Groen-paars monster
Onderweg naar Bocholt bedenk ik hoe groot het bedrijf geworden is. Als ik de receptie binnenloop, komt er al snel iemand met mijn fiets aan. Een Rose Xlite 06. Hij oogt aerodynamisch, dikke wielen, alles erop en eraan. Ik mag hem wel. Christian van Rose laat me het gebouw zien en vertelt enthousiast hoe het bedrijf al hun modellen zelf ontwerpt en ontwikkelt. “Het zijn echt geen openmouldframes meer”, benadrukt hij met een lach. Hij vertelt ook dat ze zich meer gaan richten op de Nederlandse markt. Ik ben benieuwd wat dat gaat opleveren.
Terug naar de fiets: die ziet er behoorlijk imposant uit. Als een monster bijna, met die groen-paarse bovenkant. Deze lak verandert van kleur, afhankelijk van de lichtinval. Echt vet. Aan de andere kant ben ik niet zo gek op het zandkleurige gedeelte van de fiets. Dit trekt het geheel toch een beetje omlaag. De logo’s en belettering zijn wel heel netjes aangebracht. Voor de oplettende kijker staat er nog een subtiele verwijzing naar de oprichting van Rose op het frame. Onderop de bovenbuis om precies te zijn: “Fast forward since 1907”.


Aero in het achterhoofd
De vorm van het frame is strak, met mooie lijnen, de juiste accenten en echt een eigen karakter. De achterbrug is net even anders dan anders, vooral hoe hij aansluit op de zitbuis. Er is goed naar details gekeken, en de afwerking is top. Je kunt de bidonhouder op de schuine buis op twee plaatsen bevestigen, afhankelijk van de vraag of je een tweede bidonhouder wilt monteren. Alles is ontworpen met aerodynamica in het achterhoofd. Kijk bijvoorbeeld naar de voorvork. De bevestiging van het wiel is hier aan één kant volledig weggewerkt en aan de onderkant valt de as mooi in de vork. Dat heb ik vele malen slechter gezien. Mooi gedaan. Details als deze geven de Xlite 06 een chique uiterlijk.
De afmontage is ook helemaal in orde. De D-vormige zadelpen en het aerostuur zijn van Rose zelf. Handig is dat de kabels niet dóór het stuur lopen, maar er onderlangs. Het Fizik-zadel oogt netjes, maar ook vrij smal voor mij. De Shimano Ultegra Di2-groep is sowieso goed materiaal, het werkt perfect en ziet er ook nog eens verzorgd uit. De trend is dat cranks steeds korter worden; hier hebben de Duitsers gekozen voor 170 millimeter cranks. De wielen zijn ook van hun eigen merk, de Rose RC-Sixty, met een 60 millimeter hoge velg. Ze ogen modern en stevig. De naaf is van Newmen. Je weet, dikke wielen doen veel voor je fiets. De maximale bandenbreedte die in het frame past is met 32 millimeter vrij standaard.

Dat echte racegevoel
Thuisgekomen stel ik het zadel op de juiste hoogte af. Qua maat zit ik meestal rond de 52 tot 54 centimeter. Dit is een 53-centimeterfiets, maar hij lijkt me toch vrij klein. Dit is iets om op te letten als je er een wilt kopen. De fiets weegt trouwens iets meer dan Rose opgeeft (7,2 kilo zonder bidonhouder, computerhouder en pedalen), het verschil bedraagt ongeveer 200 gram. Maar gezien de afmontage heeft deze aeroracer hoe dan ook een mooi gewicht.
Het begint te kriebelen, ik wil nu toch echt op pad. Helemaal omdat het een prachtige herfstdag is, dat is altijd extra genieten. Ik besluit een kleine 90 kilometer door het Limburgse landschap te rijden. De eerste indruk: de fiets voelt aan als een echte racer, met een strak frame. Daar houd ik van. Zo begint het al lekker, want ik ben de straat nog niet eens uit… Het stuur voelt ook goed, zowel op de remgrepen als in de beugels, en de hoek is prettig voor mij.

Dat laatste is toch altijd weer de vraag met een stuur en stuurpen uit één stuk: hoe bevalt de hoek? Want je stuur een beetje kantelen, kan natuurlijk niet. Op de vlakkere stukken probeer ik lekker door te rijden, terwijl ik op de klimmetjes het tempo wat terugschroef. Maar het glooiende landschap daagt me uit. Voor ik het weet, heb ik mijn handen onderin de beugels en geef ik toch weer vol gas. De fiets geeft je dat echte racegevoel. Alsof hij uitgedaagd wil worden.
Goede loop
Op een rustig weggetje duik ik wat bochtjes in, terwijl de weg licht omlaag gaat. In zo’n situatie wil je dat de fiets doet wat je denkt, dat jouw gevoel en het gedrag van de fiets overeenkomen. Vanaf de eerste bochten doet de Rose dit perfect. Na de bocht zet ik aan, en ook dat voelt heerlijk. Bij het afdalen merk ik trouwens wel dat de hoge velgen wat wind vangen, iets om rekening mee te houden. Dit gevoel komt vandaag een paar keer terug: het voorwiel krijgt soms een klap van de wind en verandert dan lichtjes van richting.
Ik reed zelf als prof graag met hoge velgen. Ook met veel wind. Simpel gezegd: als het sneller is, rijd ik ermee. Ik heb daar eigenlijk ook nooit écht problemen mee gehad. Maar ook al zijn velgen als deze mooi en snel, ze vergen wel wat extra aandacht tijdens het fietsen en zijn zeker niet voor iedereen weggelegd Ik geniet van het Limburgse heuvelland. Het voelt als een voorrecht dat bijvoorbeeld het Drielandenpunt zo dichtbij is, en ik er vanuit mijn huis in Maastricht iedere dag heen zou kunnen fietsen als ik dat zou willen.

Vooral op de snelle stukken maakt deze fiets me gelukkig. Er zit een goede ‘loop’ in, en het geluid van de wielen is heerlijk. Toch merk ik na drie uur rijden dat mijn rug wel wat moe wordt en het zadel voor mij toch wat te smal is. De vermoeide rug komt waarschijnlijk ook door het stijve frame.
Hoewel de fiets voor een racer relatief comfortabel aanvoelt, zijn er zeker comfortabelere fietsen op de markt. Maar begrijp me niet verkeerd: de Rose Xlite 06 is hoe dan ook een heerlijke fiets. Hij stuurt en reageert zoals een racer hoort te doen. Direct en strak.
Onder de zes mille
Thuis aangekomen plof ik op de bank. De komende week zal ik nog een paar ritten maken op dit monster, maar eigenlijk weet ik het al wel – soms heb je niet lang nodig om tot een conclusie te komen. Op mijn telefoon zoek ik de prijs van de fiets op: 5.591,44 euro. Wauw, dat is een meevaller! Echt een sterke prijs-kwaliteitverhouding. Een high-end fiets, want zo mag je de Xlite 06 naar mijn mening wel noemen, die ruim onder de zes mille zit. Dat is echt een verrassend sterke prijs. Wel komt er eventueel nog 39,95 euro bij voor de verzending, als je hem niet zelf ophaalt bij Rose.
Oké, het is niet de lichtste fiets. En de afmontage is gewoon goed, maar zou hier en daar nog luxer kunnen. Maar voor 80 procent van de fietsers is de Xlite 06 prima zoals hij is. Topfiets dus. Mooi, net als een roos, maar door de doornen (in dit geval de hoge velgen en de aero-eigenschappen) niet voor iederéén geschikt. Ik vind het een heerlijke fiets met een even heerlijke uitstraling. Perfect voor iedereen die van snelheid houdt, van de echte racer tot de fanatieke toerfietser. En zeg eens eerlijk, wie houdt er nu niet van rozen?
Specificaties Rose Xlite 06
Plus: deze racer is heel netjes afgemonteerd, hij biedt waar voor je geld
Min: de hoge velgen zijn windgevoelig en de fiets is vrij ‘hard’
Prijs: € 5591,44
Frame/voorvork: carbon/carbon
Gewicht: 7,2 kg (excl. pedalen)
Groep: Shimano Ultegra Di2, 36/52, 11-30 (incl. powermeter)
Wielen: Rose RC-Sixty (carbon)
Banden: Schwalbe Pro One Evo, 28mm
Zadel en -pen: Selle Italia SLR Boost Superflow S1/Rose D-Shape
Stuur en -pen: Rose Race-cockpit (carbon, 40 cm)
Maten: 50, 53, 55, 57, 59 en 62
Meer informatie vind je op de website van Rose Bikes.
