Het Belgische Ridley heeft gravelbikes in allerlei smaken, van avonturenfietsen tot allrounders. Hun nieuwste model, de Astr RS, is er eentje voor de echte snelheidsfanaten.

Van de Kanzo Adventure voor je bikepackingavonturen tot de Grifn, voor als je zowel op de weg al onverhard wilt rijden – de ene gravelfiets is de andere niet bij Ridley. Wil je offroadracen? Dan was de Kanzo Fast al een goede optie, maar nu is er ook de Astr RS. Deze is speciaal ontworpen voor fietsers die meedoen aan gravelraces waarbij fanatiek gekoerst wordt en de nodige hoogtemeters overwonnen moeten worden. Helaas kan ik de Astr RS in deze tijd van het jaar niet testen tijdens een echte gravelkoers, maar een dagje stevig doorbuffelen op de Gooise gravelpaden leverde ook al een goede indruk op. Hoe fast is de Astr?

Met dank aan Piotr Havik

De komst van de Astr RS is gedeeltelijk te danken aan de gravelprofs van het Classified Ridley Team. Eén van hen is landgenoot Piotr Havik. Een belangrijke wens van hem en zijn teamgenoten was een gravelbike die snel is, net als de Kanzo Fast, maar dan met meer tire clearance dan de maximaal 42 millimeter van dat model. Ook wilden ze graag dat de fiets goed presteert op het gebied van gewicht en wendbaarheid. Havik testte het prototype van de Astr RS tijdens Unbound 2024, in die slopende koers eindigde hij op een eervolle vierde plaats.

De ingenieurs van Ridley hoefden niet helemaal vanaf nul te beginnen om te voldoen aan de wensen van de profs. De geometrie en het ontwerp van het frame zijn namelijk grotendeels afgekeken van de allroundwegracer, de Falcn RS (die testte ik afgelopen jaar al, zie Fiets 4/2024).

Toch is het frame wel aangepast aan offroadomstandigheden. Allereerst is er ruimte gecreëerd voor banden tot maximaal 47 millimeter bij een 2x-setup. In combinatie met een enkel voorblad kun je tot 52 millimeter gaan. Voor de stabiliteit en controle over de fiets is de trapas lager geplaatst en is de wielbasis langer dan bij de Falcn RS. Om ervoor te zorgen dat het rijgedrag van de Astr snel en reactief is, werd de liggende achtervork zo kort mogelijk gehouden. Ook de balhoofdhoek van 71,5 graden moet bijdragen aan de wendbaarheid, terwijl de steilere zitbuis van 74 graden moet zorgen voor een goede krachtoverbrenging bij het klimmen.

Falcn, maar dan anders

Ondanks deze aanpassingen aan het frame zie je de aerodynamische eigenschappen van de Falcn RS terug. Zo is er, om de luchtweerstand te verminderen, gekozen voor een korte balhoofdbuis en speelt ook de voorvork een belangrijke rol. Deze is ontworpen als een diffuser, waardoor lucht beter langs de onderbuis stroomt. Ook is de cockpit duidelijk aero: dat is de nieuwe Nimbus Pro. Deze is opvallend smal (36 centimeter), met flare voor controle en shifters die flink naar binnen zijn geplaatst om een aerodynamische positie te stimuleren. Het ziet er snel uit, maar ik ben benieuwd hoe prettig dit aanvoelt tijdens een langere gravelrit.

Het frame van de Astr RS weegt 890 gram in maat medium. Mijn testexemplaar, eveneens medium, kwam afgemonteerd uit op 8,2 kilogram – exclusief pedalen. Daarmee behoort hij sowieso al tot de lichtere gravelbikes. Maar het is goed mogelijk om de Astr RS onder de 8 kilo te krijgen, omdat je bij Ridley zelf veel invloed hebt op de afmontage. Je kunt voor andere, lichtere onderdelen kiezen als je dat wilt.

12 wordt 24

Mijn testfiets is opgebouwd met het Vlaamse Classified Powershift. Voor wie dit nog niet kent: hierbij zit in het achterwiel een Powershift-naaf. Deze vervangt de voorderailleur, maar biedt wel dezelfde functionaliteit als twee voorbladen op een traditioneel crankstel. Hierdoor kun je snel draadloos schakelen, onder alle omstandigheden. De ketting kan niet meer blijven hangen tussen het binnenblad en het buitenblad, waardoor er geen kracht- en dus tijdverlies optreedt bij het schakelen. Kortom: met één voorblad heb je een bereik waar je normaal gesproken twee voorbladen voor nodig hebt; 1×12 wordt 1×24.

Het Classified-systeem is gecombineerd met de SRAM Force AXS-groep en een crankstel van Rotor. Dat laatste is best opmerkelijk, want waarom geen SRAM? De carbon wielen zijn ook van Classified: de G42, die 42 millimeter hoog zijn met een interne velgbreedte van 25 millimeter. Ze zijn voorzien van 47 millimeter brede Vittoria Terreno Drybanden. De al genoemde cockpit en de D-vormige zadelpen zijn van Ridley zelf.

Racefiets-gedrag

Na een lange grijze periode laat de zon zich vandaag eindelijk weer eens zien. Hierdoor heb ik nog meer zin om de Astr RS – en mezelf – uit te laten op het Gooise gravel. Het eerste dat opvalt, is dat je op deze gravelbike in een echte racehouding zit, zoals op een wegfiets. Ik moet wel wennen aan het smalle stuur. Hoe lang houd ik dat vol? Deze cockpit is echt van een andere orde dan wat ik gewend ben bij andere gravelfietsen.

Enfin, met deze gravelbike moet je volgens Ridley flink doortrappen, dus dat is precies wat ik nu ga doen op de Gooise gravelpaden. Ondanks de regen van de afgelopen dagen liggen de meeste stukken er goed bij. Al snel merk ik dat de Astr RS er niet alleen úitziet als een racefiets, maar zich ook zo gedraagt. Je voelt direct dat het lichte en stijve frame ervoor zorgt dat de fiets snel op gang komt. Ik kan de snelheid eenvoudig opbouwen en vervolgens ook vasthouden. Natuurlijk helpen de aerodynamische positie en de soepel lopende carbon wielen hier ook bij. Ook bochten insturen is geen probleem. De fiets is wendbaar, reactief en geeft mij de mogelijkheid om te corrigeren als ik mijzelf overschat in een bocht.

Op goede paden en asfalt geeft de Astr RS voldoende comfort, oneffenheden worden dan prima opgevangen door de zadelpen en de banden. Maar wordt het echt een bumpy road, dan voel je dat deze gravelbike meer moeite heeft om de pijn te verzachten en komt het karakter van het stijve frame naar boven.

Veel controle

Dan de klimmetjes. Ook daar merk ik dat ik gemakkelijk kan aanzetten en versnellen. De fiets reageert lekker vinnig als ik staand omhoog rijd. Bij volle kracht schakel ik van het grote naar het kleine blad via de Classified-schakelknop op het stuur, onder de linkershifter. Zelf zou ik deze ‘extra’ schakelknop trouwens dichter op de shifter plaatsen, vanuit ergonomisch oogpunt. Maar verder doet het Classified Powershift systeem wat het belooft: supersnel schakelen zonder vertraging. Of je nu van binnen- naar buitenblad gaat of andersom, het werkt perfect. Ongeacht of je vol kracht zet op de pedalen of vanuit stilstand schakelt. In combinatie met de 11-34-cassette heb je voldoende bereik.

Dankzij de lange wielbasis en de lager geplaatste trapas biedt de fiets veel controle en stabiliteit. Dit merk ik vooral wanneer ik met mijn handen in de beugels rijd en flink tempo maak in een dalende lijn, maar ook op uitdagendere stukken. Het smalle stuur dwingt mij om mijn handen op de shifters te houden of juist in de uitwaaierende drops voor meer controle.

De Vittoria Terreno Dry-banden gedragen zich in deze tijd van het jaar verrassend goed. Ik heb ze opgepompt tot ongeveer 2 bar en heb overal voldoende grip, zelfs op de modderige passages en in het mulle zand. In sommige natte bochten voel ik de banden op snelheid soms iets driften. Op de droge paden, en zeker op het asfalt, rollen ze ondanks de breedte van 47 millimeter nog prima.

Verschillende uitvoeringen

De Astr RS is verkrijgbaar vanaf 7.299 euro, uitgerust met Shimano GRX800 Di2 of SRAM Force XPLR en een GR 1600-wielset van DT Swiss. Daarnaast is er ook de ‘gewone’ Astr, met een frame dat iets zwaarder en minder stijf is dan de RS. Deze is verkrijgbaar vanaf 3.299 euro, afgemonteerd met Shimano GRX600. Mijn testfiets kost in totaal 8.299 euro. In het (groeiende) premium gravelsegment zien we dat zulke bedragen steeds gebruikelijker worden. Voor dit geld krijg je wel een gravelbike waarmee je wilt én kunt presteren. Bovendien is deze fiets voorzien van Classified Powershift, snelle wielen en een hoogwaardige afmontage.

Denk wel goed na over de maatvoering en het type stuur dat je kiest: de smalle Nimbus Pro cockpit is zeker niet voor iedereen geschikt. Ik ben zelf weliswaar vrij smal aan de bovenkant, maar voelde wel wat druk op mijn schouders en nek. Dat werd na verloop van tijd wel wat minder door gewenning. Gelukkig kun je veel zelf configureren aan deze fiets. Denk aan lakkleuren, groepset, wielen en zadel, maar dus ook de cockpit.

Specificaties Ridley Astr RS

Prijs: € 8.299,-
Frame en voorvork: carbon/carbon
Gewicht: 8,2 kg (excl. pedalen)
Groep: SRAM Force AXS 1×12, Classified Powershift, Rotor Vegast, 48t, 11-34
Wielen: Classified G42
Banden: Vittoria Terreno Dry TLR, 47 mm
Zadel en -pen: Selle Italia Novus Boost, Ridley Forza Aero
Stuur en -pen: Ridley Nimbus Pro Cockpit
Maten: XS, S, M, L, XL

Meer informatie is te vinden op de website van Ridley.