Afgelopen zomer, vijf jaar na de introductie van het model, bracht Cervélo de tweede generatie van hun gravelracer Áspero uit. Dat mocht ook wel, de concurrentie zat de afgelopen jaren namelijk niet stil. Op een bijzondere locatie en in goed gezelschap kreeg Herman onlangs de kans de nieuwe Áspero te testen.

Gravelbikes neem ik meestal mee naar Kroondomein Het Loo, maar deze keer is mijn testlocatie Porqueres, bij het Spaanse Girona. Mijn uitvalsbasis hier is het unieke wielerhotel Rocacorba, waar ik tijdens de lunch ter voorbereiding op de test met de Áspero gezelschap krijg van onder anderen Robert Gesink. Als geen ander kent hij de mooiste routes in deze omgeving voor zowel gravel als weg. Bovendien is hij ambassadeur van Cervélo.

Vandaag rijdt hij op het asfalt met groep twee, en morgen mag ik in zijn wiel de Caledonia testen, de enduranceracer van Cervélo. In het volgende nummer van Fiets lees je mijn bevindingen over die fiets en mijn ervaringen met het rijden in en rond Girona. Eén ding kan ik alvast verklappen: ik ben een beetje verliefd geworden op deze regio. Maar nu eerst: tijd voor Spaans gravel – tijd voor de Áspero!

Race-DNA behouden

Cervélo’s ingenieurs hebben hun gravelbike een aardige update gegeven. Optisch zijn de veranderingen subtiel, de racegeoriënteerde geometrie is grotendeels behouden gebleven. De focus lag vooral op het verbeteren van het comfort en de aerodynamica. Zo zijn de kabels vrijwel volledig geïntegreerd: ze lopen via het bovenste balhoofdlager het frame in, in plaats van via de stuurpen. (Als je geen spacers gebruikt, kun je de kabels trouwens ook nog steeds via de stuurpen laten lopen.) Voorheen had alleen de duurdere uitvoering, de Áspero-5, geïntegreerde kabels. Maar nu heeft de standaard-Áspero ze dus ook.

Daarnaast is er dus veel aandacht besteed aan het comfort. De zitbuis is iets ingekort en biedt meer flexibiliteit, waardoor de zadelpen verder uitsteekt en extra demping biedt. Ook zijn de buizen in omvang iets verkleind: de onderbuis is slanker dan die van zijn voorganger en de staande achtervork is iets lager aangezet. Bovendien is de voorvork minder stijf gemaakt, zodat de fiets aan de voorkant vergevingsgezinder aanvoelt. Een andere belangrijke aanpassing is de verlaagde bovenbuis, waardoor het opstappen gemakkelijker wordt – vooral voor kleinere fietsers.

In de mix

De nieuwe Áspero is uitgerust met een Universal Derailleur Hanger van SRAM. Hierdoor is hij compatibel met Eagle Transmission-onderdelen voor MTB’s, en voor de volgende generatie XPLR-aandrijvingen. De fiets is trouwens ook leverbaar met een Shimano GRX-groep.

Op het gebied van bandenruimte is er een kleine, en juist daarom opmerkelijke verandering. Waar de vorige Áspero banden tot 40 millimeter breed aankon, biedt het nieuwe model officieel ruimte voor 42 millimeter – waarbij je zo’n 7,4 millimeter ‘modderruimte’ overhoudt. Dat deze toename zo bescheiden is, is opvallend. Veel concurrenten bieden tegenwoordig 45 millimeter ruimte of meer, maar Cervélo koos er dus voor om dat niet te doen. Voor de goede orde: in deze Áspero passen in de praktijk banden van 45 millimeter, je houdt dan alleen minder speling over.

Een feature die behouden is gebleven, is de Trailmixer. Hiermee kun je de vorksprong (de plaats die de voorvork inneemt ten opzichte van het balhoofd) aanpassen. Anders gezegd: hiermee kun je de geometrie van de fiets tweaken. Er zijn twee standen: een racestand (die de meeste fietsers waarschijnlijk zullen kiezen) voor directer stuurgedrag, en een stand voor een meer ontspannen handling. Bovendien maakt de Trailmixer het mogelijk om te kiezen voor 650bwielen (27,5 inch).

Wat het gewicht betreft: een frame in maat 56 weegt 1.141 gram, met een voorvork van 452 gram. Dit is gemiddeld voor een gravelbike, al zijn er inmiddels concurrenten met frames die ruim onder de kilo blijven. Afgemonteerd woog mijn testfiets 9,2 kilo in maat 54, wat toch wat aan de zware kant is. Uiteraard kán dit flink lichter, maar dat vereist een andere uitvoering met een lichtere wielset. En we weten wat dat betekent: meer geld uitgeven.

Betaalbare versie

Vaak krijgen we duurdere uitvoeringen van een fiets te leen van fabrikanten. Deze keer is dat anders, want Cervélo heeft ons juist de relatief betaalbare versie van de Áspero gegeven (op de redactie juichen we dit toe). Deze is uitgerust met de mechanische Apex XPLR-groep van SRAM (1×12) en heeft een prijskaartje van 3.599 euro. Vooraan beschik ik over een 40-tands kettingblad. Deze wordt gecombineerd met een 11-44-cassette, waardoor ik voldoende bereik heb voor steile klimmetjes.

De aluminium wielset is de Alexrims Boondocks 7D, voorzien van WTB Vulpine TCS Light-banden – een combinatie die je niet vaak tegenkomt. Om de fiets verder betaalbaar te houden, heeft Cervélo gekozen voor een aluminium cockpit met een Zipp-stuur en een relatief korte stuurpen uit eigen huis. Ook de zadelpen en het zadel zijn van Cervélo zelf.

Goed gepositioneerd

Met blote benen – en dat in februari – stuur ik de eerste gravelpaden op en haak ik aan bij de groep. Het korte, aflopende zadel en de compacte stuurpen zorgen ervoor dat ik in een racegeoriënteerde houding zit. Hierdoor zit ik ook goed gepositioneerd ten opzichte van het stuur, wat een gevoel van controle geeft.

Na een paar vlotte kilometers over goedlopend gravel schakelen we over op asfalt. Hier valt meteen op dat de banden qua rolweerstand niet uitblinken; het kost flink wat energie om snelheid vast te houden. Gelukkig zijn de verharde wegen van korte duur, al snel duiken we weer een offroadpad op, waar de eerste serieuze klim wacht. Hoe ik het schakelen met deze instapgroep van SRAM zou omschrijven? Functioneel. Ja, ik heb voldoende bereik en het schakelen met slechts één shifter werkt simpel en doeltreffend. Maar soms had ik het gevoel dat de versnelling even bleef hangen voordat hij doorschakelde, al kan het zijn dat deze testfiets nog niet goed was afgesteld.

Het blijft een gravelracer

Een lange klim, bezaaid met keien in alle soorten en maten, daagt me uit om de fiets op de proef te stellen. Voor me wordt het tempo opgevoerd, ik doe mijn best om aan te haken. Toch vraagt elke aanzet omhoog flink wat kracht, vooral door het gewicht en de trage acceleratie van de wielset. Aan de banden ligt het nu in ieder geval niet – offroad presteren ze gewoon goed. Ik voel voldoende grip op de technische secties en ook op nattere ondergronden blijft de controle behouden.

Op dit ruige terrein voelt de fiets wendbaar en speels aan. Ik slalom soepel tussen de grote stenen door en volg moeiteloos mijn lijn. De handling went snel; ik gooi de fiets gemakkelijk van links naar rechts en wissel eenvoudig van spoor op stroken met meerdere lijnen. We vervolgens onze weg over prachtige rode aarde, het doet mij denken aan Afrika.

Het gravellandschap is hier zo afwisselend, wat een feest. Je merkt duidelijk dat de Áspero op het gebied van comfort een stap vooruit heeft gezet. Ik heb ervaring met de eerste generatie en die voelde aanzienlijk ‘harder’. Oneffenheden zoals stenen, wortels en hobbels worden goed weggefilterd. Toch merk ik met deze aluminium wielen dat grotere gaten in het terrein een flinke impact hebben. Het extra comfort gaat trouwens niet ten koste van de stijfheid van het frame – het blijft een echte gravelracer.

De laatste kilometers voeren over fijn, zanderig gravel. Het tempo gaat omhoog en de groep breekt in tweeën. Nu moet ik écht aan de bak – het voelt alsof ik elke watt eruit moet persen om in het wiel te blijven. Ik kijk met enige jaloezie naar de anderen, die met hun soepel rollende carbon Reserve-wielset lekker doorstampen. Of ligt het toch aan mijn benen?

Het volledige potentieel

Alles heeft een prijskaartje. Met een prijs van 3.599 euro is het logisch dat Cervélo keuzes heeft moeten maken, die resulteerden in deze eenvoudige maar functionele afmontage. Toch is het eindresultaat een wendbare gravelbike met voldoende comfort. Maar wil je écht het maximale uit de Áspero halen, dan zou ik doorsparen voor de versie met Reserve-wielen en de elektronische SRAM Rival-groep. Een andere optie is investeren in een carbon wielset en banden met lagere rolweerstand en voldoende grip. Zo bespaar je niet alleen gewicht, maar verbeter je vooral het rijgedrag aanzienlijk. Pas dan benut je het volledige potentieel van de Áspero.

Specificaties Cervélo Áspero XPLR 1

Prijs: € 3.599,-
Frame en voorvork: carbon / carbon
Gewicht: 9,2 kg (excl. pedalen)
Groep: SRAM Apex SPL, 1×12, 40T, 11-44
Wielen: Alexrims Boondocks 7D
Banden: Wtb Vulpine Tcs Light
Zadel en -pen: Cervélo Saddle / Cervélo Alloy
Stuur en -pen: Zipp Service Course 70 XPLR (alu) / Cervélo ST36 (alu)
Maten: 48, 51, 54, 56, 58, 61

Bekijk meer op de website van Cervélo.