Is Merida Taiwanees en een beetje Duits, Stevens is Duits en een beetje Taiwanees – daar worden de frames geproduceerd. De fabrikant uit Hamburg heeft een complete reeks carbon racers voor je. Standaard modellen en een mogelijkheid om je fiets via een custom programma te bestellen. Van een lichtgewicht Comet tot aan de performance Ventoux-racer.

Tot voor kort was Stevens wat aarzelend met het aanbieden van racers met schijfremmen, maar men onderkent nu ook de noodzaak van schijfremmen. Zo is óók de Izoard Pro Disc, ongeveer de meest standaard racer, uitgerust met schijfremmen. Er is een compleet nieuw frame en voorvork ontwikkeld carbon voor schijfremmen. Optisch is er verbazingwekkend weinig verschil tussen de Izoard Pro en de Pro Disc. De Izoard Pro Disc heeft een licht oversized carbon frame met intern lopende derailleurkabels, een flink uitgevoerde onderbuis, monobox bracket met pressfit lagers, slanke staande achtervork en een gewoon ronde staande buis. Het frame weegt rond de 1100 gram en de voorvork haalt net 400 gram.

Standaard is de Izoard Pro Disc afgemonteerd met een Shimano Ultegra BR-R8070 met 52/36T en 11-32T 11-speed en Fulcrum Racing 600 DB-wielset met QR12-steekassen. De fiets oogt lekker chique in diepzwart met gouden striping. Zeker niet over the top, maar smaakvol. Is het alleen maar een leuk snoetje? Nee, want de Izoard Pro Disc moet je vooral kiezen als je in de markt bent voor een uitstekende allrounder. In vergelijking met de strakke nieuwe aero racers is de Izoard wat minder opwindend, maar als je eenmaal op het zadel gaat zitten en op pad gaat om van de najaarszon te genieten, dan ga je deze Duitser vanzelf waarderen.

Het uitgewogen rijgedrag is eigenlijk het belangrijkste. Alles klopt aan deze Stevens. Allround geometrie, relatief laag gewicht, soepel schakelend Ultegra, mooi bergverzetje en bandjes – met de mogelijkheid om bijvoorbeeld wintervaste 28 millimeter Schwalbe Durano Plus-banden te monteren. Het Oxygen-zadel zal niet iedereen bevallen; neem je oude zadel mee en je kunt zo de winter aan.