Shimano heeft in de klikpedalen een rijke historie. Het SPD (Shimano Pedal System) systeem heeft zich in de loop der jaren sterk ontwikkeld. Ook fabrikanten als BBB en Ritchey gebruiken deze kliktechniek voor hun pedalen. Het PD-780 model is de tweede generatie MTB-pedalen van de Japanners, met een erg open constructie. Dit zorgt ervoor dat vuil zich minder snel kan ophopen. Het platform draait rondom een chroom-molybdeen as waaraan een aluminium huis wordt gemonteerd. Een setje pedalen brengt 339 gram op de weegschaal.
 
Praktijk

Monteren in je cranks gaat eenvoudig met een dikke 8mm imbus aan het uiteinde van de as. De eerste keer is het even testen hoe strak de veerspanning staat. Te strak? Dan draai je het kleine imbusboutje met goed voelbare klikjes los. Doe dit aan beide kanten van het pedaal evenveel. Voelt het vertrouwd? Dan doe je hetzelfde bij het andere pedaal. Inklikken gaat prettig en met een duidelijke klik. Je voelt dat je schoenplaat goed stabiel wordt ondersteund. Dit is wel zo prettig bij stevig aanzetten! Het lossend vermogen met vieze prut is erg goed. Alleen dikke vette klei wil het klikmechanisme nog wel eens een beetje verstoppen. Deze pedalen hebben we al een heel seizoen gebruikt. Bekijken we ze nu dan draaien ze nog als nieuw. De as is eventueel te demonteren voor onderhoud. Ook prettig, de veerspanning is niet merkbaar verandert. Wanneer je regelmatig in het terrein loopt, is het wel verstandig deze op tijd te  vervangen. 
 

Niet de lichtste pedalen op de markt, daar staat een bewezen bedrijfszekerheid tegenover. Met de prettige in- en uitklikkracht gecombineerd met een goede ondersteuning is deze set een goede investering!Conclusie
 
Shimano PD-M780 € 84,95