We spotten het zadel in eerste instantie ergens eind maart 2017, maar het duurde even voordat we ook echt plaats konden nemen op de nieuwe Selle Italia Special Performance 01 Finale. En een jaar later konden we nu ook een mooi ritje maken op een speciale uitvoering van de SP-01.

Zakken?

Toen we alleen het plaatje zagen was het eerste wat we afvroegen: ‘zak je daar niet tussen door?’ Het zadel is namelijk opgebouwd uit twee delen, die enigszins los van elkaar kunnen bewegen. Op deze manier krijg je volgens Selle Itallia ‘een perfecte ondersteuning van het bekken tijdens het fietsen’. De SP-01 is er in twee versies: een S met 130 mm breedte en een L met 145 mm breedte. De lengte is altijd 268 millimeter. Dankzij het gebruik van veel carbon, en natuurlijk een gapend gat tussen de twee zitplekken weegt de SP01 slechts 145 gram. De rails: carbon met een titanium gedeelte.

Amore

Aangezien Selle Italia partner is met de Giro d’Italia en speciaal daarvan is er een -hou je vast – SP-01 Giro Superflow Limited Edition. Zwart natuurlijk. En roze. En wit. Met als meest opvallende de opdruk ‘Amore Infinito’. Oneindige liefde. Meer Italiaans kun je het (bijna) niet krijgen. Technisch is er geen verschil met de ‘standaard’ SP. Het comfort is inderdaad hoog. De SP-01 zit als een SLR van hetzelfde merk: voldoende breed aan de achterzijde, lekker smal aan de voorkant.

Buigen of…

Als je gaat zitten buigen de twee helften enigszins door. Bedenk wel dat je wat voorzichtig aan moet doen; de randen van het zadel zijn van hard kunststof en dat levert onverbiddelijk krassen op als je je fiets tegen een muurtje ‘parkeert’. Daarnaast: het is echt een ‘road’ zadel; je moet er niet mee off road gaan -daar heeft Selle Italia weer andere modellen voor. Trouwens, de Giro gaat alleen over (Italiaans) asfalt… Het kan wel tegen een stootje. Het is geen ‘comfort’ zadel. Je mag wel enigszins getraind zijn; we zouden de SP toch als ‘hard’ kwalificeren. Maar dan in de goede zin van het woord. Het is voor alles een exclusief High Performance zadel voor wie een licht, smal zadel zoekt. Die je high end racer nog net weer meer speciaal maakt. Selle Italia geeft geen gewicht limiet aan voor de berijder.

Exclusief

€ 229,- kost het zadel. Je zult de Selle Italia SP-01 Giro Superflow Limited Edition niet vaak tegenkomen. Importeur Oneway Distribution (www.o-w-d.nl) heeft dit zadel wel in huis gehaald, en het is ook te zien bij enkele detaillisten. Echter, de standaard uitvoering –‘gewoon’ zwart- is wel overal te koop. Ook gewoon na de Giro.