Dit keer een team-effort. Rob reed een klein rondje (1900km aan 1 stuk) met de Rapha Cargo broek en Brevet jersey, Edwin reed veel kleinere rondjes met de Core kleding, de ‘instap’ collectie van Rapha. Yvanka deed van de week al verslag van de dames versie van de broek met zakken.

Tekst: Rob Meeuwessen & Edwin Haan

Rob’s verhaal

Rapha heeft al jaren een stabiele collectie shirts welke worden aangevuld met een seizoenscollectie. De Brevet collectie is al een tijdje op de markt. Echter blijft het rijden van brevetten voor grijze baarden met stalen fietsen terwijl bikepacken en gravel hip & happening is. De Brevet Collectie wordt daarom inmiddels aangevuld met Cargo en Explorer producten. Ik reed met de Cargo bibshort met bijpassend Brevet shirt.

Brevet jersey

Het shirt met bekende styling. Simpel, met streep op de mouw en in dit geval met reflecterende streep horizontaal op de borst heeft een soort gelijke pasvorm als de core & classic shirts van Rapha. Echter is het explorer shirt een stukje uitgebreider. De stof is dikker, steviger en vooral zwaarder. Het explorer shirt is één van de zwaarste fietsshirts in mijn kast. En hoewel het spul gemaakt is voor lange ritten laat ik juist vanwege het gewicht en beperkte ademend vermogen bij lange ritten het shirt in de kast liggen.

Dat gewicht is makkelijk te verklaren. Op diverse plaatsen zit er een extra zakje verstopt. Met hierachter dan weer een extra zak. Het is eigenlijk wachten tot Harry Potter tevoorschijn komt. Op de borst een zakje, natuurlijk voor je brevetkaart tijdens lange races. En achterop achter de drie standaard zakken nog een ruime plaats om bijvoorbeeld je windjack op te bergen.

Prettig shirt, erg blits maar een lichtgewicht versie zou een gewenste opvolger zijn voor de zomermaanden. Onze gebeden lijken echter al gehoord. Rapha released onlangs een ‘lightweight’ versie van het Brevet shirt. Met de handige zakjes, maar zonder de dikke stof. Mooi!

Rapha Brevet Jersey €155

Cargo broek

Om de duurzaamheid van de Cargo broek te testen gebruikte ik hem als enige bib tijdens de 1900 kilometer lange Race-Around-The-Netherlands. Een flinke zit dus. De zeem houdt lang stand en is absoluut geschikt voor dit soort werk. Wel zit de zeem met vrij dik stiksel aan de lycra stof vastgenaaid. Dit had ik liever gezien zoals bij de pro modellen. Juist die stiksels zorgde tijdens de lange dagen voor veel irritatie. Een reden om de broek voortaan niet meer te dagen bij ritten langer dan 3/4 uur of tijdens warme dagen.
De pasvorm is prettig. De pijpen zijn niet te strak en de broek gaat haast naadloos over in mijn vormloze benen. Rapha heeft de bretels redelijk soepel gehouden en niet te strak. Prettig! Het mooiste van de broek zijn natuurlijk de -Huub Hangop- zakken aan de zijkant. Even je telefoon tevoorschijn toveren voor een snapshot of wat losse suiker snoepjes binnen handbereik is eigenlijk wel prettig.

Al met al een mooie set kleding, mag ook wel want natuurlijk hangt er een Rapha prijskaartje aan. Een betere afwerking rondom de zeem en een lichtere stof voor het shirt zijn de grote verbeterpunten. De ruime mogelijkheid om alles wat je wilt bij je te dragen in je shirt dan wel de broek is een groot pluspunt. Zeker tijdens lange ritten.

Rapha Cargo bib €230

Edwin’s verhaal

Ik gebruikte afgelopen tijd de Core collectie van Rapha, de meeste betaalbare kledinglijn die het Britse merk voert. De Core Cargo broek kost 135 euro, dat is voor Rapha begrippen erg betaalbaar. Het Core jersey komt op 70 euro.

Core Jersey

Dat shirt is gemaakt van 100% polyester, maar voelt heel zacht en bijna wollig aan. De fit is aan de losse kant, niet vergelijkbaar met de meer racy-collectie die ik gewend ben. Het past wel bij het Explorer imago dat ze aan deze lijn hangen. Achterop 3 zakken waarin ik alles mee kan nemen wat ik nodig heb tijdens een dagtochtje. Het materiaal is niet heel erg elastisch, daardoor zit hij wat ruim bij mijn keel. Ik betrapte me er in het begin op dat ik een paar keer voelde of ik de doorlopende rits wel helemaal dicht had.

In de onderste zoom zitten 2 elastieken die je kunt aantrekken om hem strakker te zetten. Vreemd, niet echt nodig en als je ze gebruikt gaat het shirt rare vouwen vertonen. Had er wat mij betreft niet in gehoeven. Op de rechter achterzak zit nog een apart vakje met een rits en wat reflecterend materiaal. De runner van de rits zit netjes weggestopt achter een stukje stof, geen irritatie daar. Als je hem een stukje openlaat komt het roze kleurtje tevoorschijn. Alles is keurig afgewerkt, ondanks dat dit de instap-collectie betreft is er duidelijk niet bezuinigd op mooie details. Persoonlijk heb ik liever een wat strakker en elastischer shirt, maar als je dat wilt heeft Rapha natuurlijk andere keuze zat. Ben je op zoek naar een niet te strak en comfortabel shirtje, dan heb je hier een goede aan. De Core jersey is er naast deze zwarte versie ook nog in het groen, roze en blauw.

Core Cargo broek

De broek ben ik echt enthousiast over. Lekker lange pijpen, stevige grippers, een prima pasvorm en de Classic zeem voldoet meer dan goed tijdens stuiterende gravelritten. De naden zijn platgestikt en de bretels houden alles prima op z’n plek zonder strak te zitten. Eerlijk gezegd zie ik niet goed in waarom je meer zou uitgeven voor de broek die Rob hierboven heeft beschreven…….of je moet ook zo gek zijn dat je 1900 kilometer wilt gaan fietsen zonder broek te wisselen 😉

De zakken aan de zijkant vind ik persoonlijk niet zo fraai en ook nog eens overbodig, want er zitten er al drie achter op mijn shirt. Ik ben toch geen muilezel. Maar stiekem wen je toch snel aan het gemak van die zakken. Je stopt er je telefoon even in, of een reepje. En ja, ze zijn inderdaad toegankelijker dan die zakken achterop je shirt.


De fles bier is uiteraard alleen voor de foto, want dat stop je normaal gesproken gewoon in je bidon natuurlijk. Je mocht eens vallen.

Aan de achterkant van de broek vind je nog 2 kleine zakjes, en daar komt de aap uit de mouw. Rapha zegt dat je met deze broek geen wielershirt meer nodig hebt. Draag je dus liever een singlet, een hoodie of alleen een ondershirt, dan heb je toch bergruimte. Ik kan me best voorstellen dat hier een markt voor is. Heb je niets met al die zakken, dan kun je gewoon voor de standaard Core bibshort gaan. Scheelt je 35 euro, want die kost precies 100 euro rond.

Meer info: rapha.cc