Een racefiets vermomd als gravelracer? Nou… eigenlijk wel. De Apex Onyx GX kan als je er een Quasar QGX-wielset en dikke banden onder gooit veranderen in een gravelbeest.

Cycle Center 53-11 in Zaltbommel is een winkel die wielersport ademt en wordt gerund door echte liefhebbers. Naast de bekende mondiale merken verkopen ze er al sinds jaar en dag het eigen merk Apex, dat een mooie lijn mountainbikes, racers en gravelfietsen heeft. De prijzen zijn concurrerend en met de custom paint-optie heeft Apex een sterkte troef in huis – 53-11 heeft jarenlange ervaring in het lakken van frames en vorken.

Apex Onyx GX

Voor deze graveltest krijgen we de Onyx GX mee. Die oogt clean, snel en zonder poespas. Zet er een paar smalle racebandjes in, en je hebt op het oog een gewone racefiets. In die race-set-up vind je Onyx GX ook terug op de Apexwebsite. Onze testfiets heeft echter een paar Vredestein Aventura-bandjes gekregen van 44 millimeter. Combineer dat met een Quasar QGX-wielset en de fiets krijgt ineens een behoorlijke gedaantewisseling. Hij wordt bruter en stoerder. Het subtiele knikje in de bovenbuis geeft de Onyx GX nog wat extra flair. En toch blijft hij snel. Ook in gravelversie blijft het rijgedrag is erg racy en performance gericht.

Het frame is voorzien van verschillende bevestigingspunten, waardoor de Onyx GX allround inzetbaar is. De kabels zijn jammer genoeg niet helemaal intern weggewerkt. Bij een mechanische groepset, zoals de gemonteerde Shimano GRX 600, heb je dus een kleine kabelbrij voor het balhoofd. Het moet gezegd, die GRX 600-groep met één voorblad is een fijne keuze die past bij het karakter van de fiets. Hij schakelt soepel en voor Nederland is het bereik prima.

Standaard zit bij de aankoopprijs van een Apex een Guru-fietsmeting inbegrepen. De framemaat bepaal je dus op basis van deze meting. Dus niet gokken op basis van een eerdere fiets of kijken wat er nog in
de winkel staat, maar het serieuze werk. Daar houden wij van.

Specificaties Apex Onyx GX

Pluspunten: inclusief fietsmeting, mooie lak
Minpunten: kabels nog niet volledig geïntegreerd
Prijs: € 4048,-
Frame/voorvork: carbon/carbon
Gewicht: 8,9 kilo (excl. pedalen)
Groep: Shimano GRX 600 1x11s 40, 11-40, 160-160mm
Wielen: Quasar QGX40 carbon
Banden: Vredestein Aventura 44mm
Zadel en -pen: Prologo scratch M5/Quasar Aluminium
Stuur en -pen Quasar Aluminium kit
Maten: XS, S, M, L, XL
Eindcijfer: 7,4

Lees hier meer over Apex.