Het zijn wellicht de meest verkochte mountainbikes in ons kikkerlandje. Hardtails, gewoon van aluminium. Een degelijke afmontage en bijbehorende scherpe prijs. Geschikt om het jaar rond lekker te rollen. Een toertocht in de winter, of misschien zelfs een wedstrijdje in het zomerseizoen. We nodigen jullie, de lezers, uit om mee te testen en beoordelen samen een grote groep fietsen. Inklikken en rijden maar.

Lapierre Prorace 3.9

Het Franse Lapierre is inmiddels in het hele land goed verkrijgbaar en heeft met de Prorace 3.9 een mooi frame. Fraai gevormde buizen en een compact laag balhoofd. Qua looks heeft het frame veel weg van de Merida. De kleurkeuze viel niet bij iedereen in de smaak, al snel werd de Prorace bestempeld als Tank of landbouwmachine. ‘Mooi om de tuin mee op te hogen’ lazen we terug in één van de testrapporten.

We konden vooral veel positieve reacties noteren over de keuze van een Shimano SLX- afmontage. De vernieuwde SLX-groep blijkt een schot in de roos als het gaat om prijs/kwaliteit en bijbehorende keurige werking. Ook de Shimano-remmen bleken te bevallen. Al vonden sommigen wel dat de lange remhendels het doseren bemoeilijken.

Wat minder in de smaak viel is het rijgedrag van de fiets. Het insturen van bochten vereist behoorlijk wat werk en dat begint na een x-aantal kilometers flink door te wegen. Dit is deels te verklaren door de vrij grove Maxxis Ardent-voorband. Al is dat zeker niet de enige reden waardoor de fiets wat lastig de bocht om te krijgen is. Om het achterwiel zit een 2,2″ Ikon-band. Kijken we naar de geometrie, dan zien we eigenlijk niet echt iets bijzonders. Lekker mainstream, volgens het boekje. Wellicht dat een breder stuur de wendbaarheid kan vergroten.

De afwerking werd geregeld aangehaald als kritisch punt. De remleiding loopt bijvoorbeeld vrij los over de bovenbuis en zit daardoor behoorlijk in het zicht. Contactpunten als handvatten en zadel voelen vrij eenvoudig aan. Al met al een fiets met een degelijke basis en slijtvaste componenten, maar geen hoogvlieger als het op bochtenwerk aankomt.