Italiaans mooi of maffia kitsch? De CX 218 glimmen als een spiegel en gaan op de Tilburgse kermis, tussen de Minion knuffels en autoscooters, prima passen. Shiny purple met een fraaie witte streep zoals je ze op jaren zestig stijldansschoenen ziet. Het is duidelijk. We hebben een setje klasse patta’s te pakken.

Een Competition carbon zool. Qua vorm vergelijkbaar met Northwave schoenen. Hard, behoorlijk stijf maar ook volledig plat. De zool is van weinig ergonomie voorzien en loopt richting de hiel behoorlijk naar binnen. De binnenzool is eveneens dun en hebben we nagenoeg direct vervangen voor een custom model met meer steun. Een fietsschoen moet comfortabel zitten, maar wel met de nodige steun.

De bovenzijde is gemaakt van en redelijk dik maar stevig materiaal met zoals al aangehaald opvallende fraaie finish. De tong zit los en heeft daardoor de neiging wat te verschuiven. Even goed op zijn plaats houden bij het aantrekken dus.

Sluiten doe je met de draaiknop aan de zijkant van de wreef. De Boa knop is bewezen goed en werkt dan ook zoals we gewend zijn. De tweede knop missen we een beetje maar die krijg je wanneer je een modelletje duurder kiest. De velcro strap zit er met name voor de show. Hiermee krijg je de schoen niet veel strakker afgesteld.

De 218’s winnen direct als het om de stijlpunten gaat. Qua gewicht doen ze met 250 gram lekker mee maar qua ergonomie valt er nog wel wat te verbeteren. De specifieke vorm van de zool gaf wat moeite met afstellen van de schoenplaatjes en de daarbij naar voren komende knieklachten. De binnenzool is te vlak en eenvoudig voor een schoen van dit niveau.

Lake CX218, €199,- o.a. te koop bij Futurumshop.