Het zijn wellicht de meest verkochte mountainbikes in ons kikkerlandje. Hardtails, gewoon van aluminium. Een degelijke afmontage en bijbehorende scherpe prijs. Geschikt om het jaar rond lekker te rollen. Een toertocht in de winter, of misschien zelfs een wedstrijdje in het zomerseizoen. We nodigen jullie, de lezers, uit om mee te testen en beoordelen samen een grote groep fietsen. Inklikken en rijden maar.

Zoveel mensen, zoveel wensen. Toch waren de testers het over een aantal fietsen unaniem eens. Zo ook bij deze Cube Reaction Race. Cube is één van de weinige merken die (nog) niet meegaan in de trend van langer en luier als we het hebben over de framebouw. En dat wordt opgemerkt. De Reaction Race heeft een reach die tot wel 4(!) centimeter korter is dan andere fietsen in deze test. Een gigantisch verschil. We lazen dan ook veel terug dat de Reaction erg kort voelt, en daarmee vooral niet sportief. Een ‘huis-tuin-en-keukenfiets’ mochten we noteren. Enkel geschikt voor ‘recreatief’ gebruik vond ook tester Krijn Janse. Zelf proberen we de fietsen ook, en sluiten ons aan bij de lezers. De Reaction is een fraai afgewerkte fiets met een mooi frame. Maar de geometrie is niet meer van deze tijd. Vooral omdat het natuurlijk niet zo is dat wanneer je 1300 euro gaat uitgeven je nooit sportief wilt fietsen.

Hoe Cube de fiets heeft opgetuigd viel wél in de smaak. Een prima werkende mix van SRAM GX en NX, waarbij met name de keus om een luxere GX-shifter te monteren een slimme is. De GX-hendel is gewoon net even wat steviger en gemaakt van degelijker materiaal dan de plastic NX-hendel. Nog even ter vergelijk. SRAM biedt inmiddels 12-speed schakelgroepen aan in vijf verschillende niveaus. In oplopende volgorde is dat SX, NX, GX, X01 en XX1. Bij de Japanse concurrent loopt dit verhaal vanaf Shimano SLX naar XT en XTR, waarbij je SLX zo rond GX mag positioneren. Een hogere instap maar daarmee ook direct zeer degelijk.

De Deore-remmen werden populair. Veel remkracht, goed te doseren en prima looks. Een minpunt zijn de veel te eenvoudige banden. De Rapid Rob-draadband is zwaar en vooral erg stug. Hij geeft weinig feedback en menig tester komt terug met de opmerking dat ze lek hebben. Niets bleek minder waar. Integendeel, de banden werden harder en harder opgepompt.