De afgelopen periode hebben we behoorlijk wat mountainbike helmen op gehad. Sommige waren broodnodig om een val te breken en overleefden de test wel of niet (oeps). Andere beoordeelden we vooral tijdens gebruik zonder crash test dummy te spelen. Hieronder een overzicht met 11 echte mountainbike helmen in een brede prijsrange.

Abus MonTrailer

Een erg stevige helm die MonTrailer. Een wat eigenwijs uiterlijk ook. Het enorme half doorschemerende vizier kan flink in hoogte versteld worden. Werkt goed, maar ziet er wel een beetje gek uit. De schaal loopt aan de achterzijde extra ver door en biedt zo veel bescherming. De headset sluit enkel aan de achterkant en hangt er een beetje los bij. Dit klinkt niet goed maar werkt eigenlijk best behoorlijk. Toch heeft een wat steviger exemplaar onze voorkeur.

De MonTrailer ziet er mooi uit en is beschikbaar in opvallende kleurstellingen. Wel heeft de helm maar minimale ventilatieopeningen en dat is raar. Alsof je op de mountainbike geen coole kop wilt. Bij warm weer voelt de helm dan ook redelijk broeierig aan. De helm is verre van licht maar dat is niet hinderlijk. Wij vinden hem wel tof!

+ Extra bescherming achterkant
+ Opvallende looks
Slechte ventilatie
Weinig ondersteuning headset
abus.com

Cannondale Ryker

Ja, mensen. De Ryker is er ook met minder opvallende branding. Je kunt hem dus ook gewoon dragen als je een Cube of Giant thuis hebt staan. De helm met erg goed afstelbare helmbandjes valt redelijk smal. Goed passen loont dus. Het vizier is vrij dun en maar amper in hoogte te verstellen. Ook de (beperkte) headset is niet erg goed te stellen. De helm stelt enkel aan de achterkant en drukt zo enkel aan de voor en achterkant van de schedel. Niet prettig.

De buitenkant van de helm is stevig en fraai afgewerkt. De kunststof buitenkant loopt mooi door rondom de openingen en dat ziet er chique uit. De Ryker is een mooie helm maar Cannondale heeft nog wat werk om de ergonomie op orde te krijgen.

+ prettig binnenwerk (kussentjes)
+ Stevige indruk
Slecht werkende stelknop/headset
Weinige stelmogelijkheden vizier
cannondale.com

BBB Ore

Of ik een lego poppetje was, werd er gevraagd wanneer ik voor het eerst met de Ore kwam opdagen. En inderdaad, hij ziet er met het gebrek aan ventilatiegaten een beetje gedateerd uit. Wat vierkant ook. De schaal is vrij dik en mooi omhult met kunststof in een mat rode kleur. De pasvorm is extreem smal. Dit wordt versterkt door de dikke kussentjes aan de binnenzijde. Dat laatste is dan wel weer prettig. De helm is in twee maten verkrijgbaar maar nagenoeg iedereen zal de grote maat nodig hebben.

Een stevige klep welke beperkt in hoogte te stellen is kleurt de voorzijde van de helm. Kijken we naar de stelriempjes dan zien we dat deze fraai zijn weggewerkt in de EPS schaal. Datzelfde geldt ook voor de headset welke lekker voor doorloopt naar voren. Zo klemt de helm niet enkel aan de achterzijde. Al met al een mooie gedetailleerde helm.

+ Stevige kussentjes
+ Opvallend design
Weinig ventilatie.
Erg smal
bbbcycling.com

Bontrager Blaze

Vers van de pers maar inmiddels toch al flink aan de tand gevoeld. De Blaze bevat het gloednieuwe ‘wavecel’ Een soort combinatie tussen de Koroyd en Mips technologie en daardoor nóg veiliger. De wavecel binnenkern kan namelijk en verdraaien alsook indeuken bij een valpartij. Een flinke extra kreukelzone dus want er is natuurlijk ook nog de normale EPS foam schaal.

De wavecel techniek is redelijk zwaar want met 425 gram komt er gemiddeld zo’n 70 gram bovenop in vergelijking met de andere helmen. Ze hebben bij Trek niet stil gezeten. De Blaze heeft diverse mooie en handige details zoals de Boa sluiting. De draaisluiting werkt erg prettig en laat je de headset in kleine stapjes verstellen. De magneetsluiting is met één hand makkelijk te openen en sluiten.

Een bijgeleverde Gopro steun klikt magnetisch vast in de helm en maakt het mogelijk een lampje of action cam te monteren. Met de Blaze heeft Bontrager een zeer luxe afgewerkte helm op de markt gebracht met veel slimme details. Helaas moet je de helm wel redelijk strak op je hoofd dragen, anders blijft hij naar voren schuiven door het relatief hoge gewicht.

+Wavecel
+Magneetsluitng
Gewicht
bontrager.com

 

Ekoi MTB Trail Forrest

Het Franse Ekoi heeft in 2019 voor het eerst een ‘echte’ mountainbike helm op de markt gebracht. De Trail Forrest ziet er op het eerste gezicht een beetje goedkoop uit met de glimmende kleurtjes en chromen headset. Met de kwaliteit echter zit het wel goed. Alles is makkelijk te verstellen en de helm blijft goed op zijn plaats zitten. De pasvorm is behoorlijk smal. Vergelijkbaar met de BBB Ore helm. Passen voor het kopen gaat in dit geval niet. Ekoi verkoopt namelijk uitsluitend online.

De klep is in hoogte verstelbaar maar zit niet heel stevig bevestigd. Dit heeft als gevolg dat hij er vaak wat scheef bij hangt en dat komt een beetje rommelig over. De helm is online verkrijgbaar in wel zeven verschillende kleuren. Van camouflage tot opvallend oranje.
+ Biedt veel bescherming aan de achterzijde.
+ Veel kleuropties
Slap vizier
Erg smalle pasvorm
ekoi.fr 

Endura MT500

Het Schotse Endura heeft deze MT500 al een tijdje op de markt. We hebben hem dan onlangs ook uitvoerig besproken. De helm is – net als bijna alles van Endura – prachtig afgewerkt en bevat veel mooie details. Denk aan een afneembare mount voor je Gopro of verlichting. Een clip om je goggle achter te bevestigen en natuurlijk het gebruik van de Koroyd structuur aan de binnenzijde. De honingraat breekt je val bij impact en zorgt voor wat extra veiligheid. Dat is nooit mis!

De helm is behoorlijk breed/rond en past daardoor bij veel mensen. Er zijn veel stelmogelijkheden aanwezig, zowel bij de helmbandjes als bij de headset aan de achterkant. De stelknop is helaas wel wat gevoelloos en stroef. De kussentjes aan de binnenzijde zitten redelijk los maar dat hindert eigenlijk niet. Endura hanteert een redelijk agressieve styling met scherpe hoeken en randjes. Ziet er lekker sportief uit.

+ Veel mooie details

+ Gopro mount
Weinig gevoel stelknop
endurasport.com

Lazer Roller Mips

Het lijkt wel een racehelm, zoveel ventilatiesleuven heeft deze Lazer. Prettig tijdens de warme dagen en eigenlijk nooit een nadeel. De helm is uitgevoerd met een volledig MIPS binnenwerk waar de helm zelf dan weer omheen draait bij een crash. De helm heeft een vast maar groot vizier en erg prettig sluitend 360 graden headset. Een grote stevige draaiknop sluit de headset met kleine verschillen.

Zo prettig als de draaiknop werkt, zo slecht is het systeem om de hoogte te verstellen. deze moet met behoorlijk wat geweld worden ingesteld en zit flink verborgen onder de mips schaal.
Deze ziet er niet heel spectaculair uit maar is qua technieken wel zeer fraai uitgevoerd. De afwerking hier en daar zou wel wat netter mogen.

+ Duidelijke klik stelsysteem
+ Mips
Hoogte verstelling werkt erg stroef
lazersport.com

Met Roam

Een stevige helm, die Roam. Mooi afgewerkt tot ver aan de binnenzijde. Er is nauwelijks nog EPS foam waarneembaar. MET hanteert een brede ronde pasvorm en een 360 graden headset. En dat werkt, in ieder geval voor mij want alle helmen die een vergelijkbaar systeem hebben vallen in de smaak.

Het grote vizier heeft veel stelmogelijkheden en kan als een soort windhapper bijna recht omhoog wijzen. De stevige Roam heeft niet veel ventilatiesleuven maar daar hebben we tot nu toe weinig hinder van ondervonden. De gaten die er wel aanwezig zijn heeft MET met gaasjes afgewerkt. Fraaie details. De MET helmen zien we in Nederland niet enorm veel meer en dat is eigenlijk best jammer.
+ 360 headset

+ Luxe afwerking
Beperkte ventilatie
met-helmets.com

Urge Supatrail

Het eigenwijze Urge maakt lekker opvallende helmen. Ieder exemplaar is steevast voorzien van één of meerdere openingen. Vaak met kek gaasje. En dat ziet er inderdaad een beetje uit als een ouderwetse speaker. De Supatrail RH is een mooie trail helm voor een behapbare prijs. Verkrijgbaar in drie kleuren en tot maat XXL. Lekker groot dus. De schaal van de helm is vrij rond en klemt daardoor niet snel. Een model dat veel mensen prima zal passen.

De stelknop aan de achterzijde oogt wat goedkoop en fragiel. Buiten deze draaiknop ontbreken verdere afstelmogelijkheden. Zo is de hoogte van de headset niet in te stellen. heb je een staart dan kan die zomaar niet aan de achterzijde naar buiten piepen. Een gemis.

Het vrij lange vizier is enkel te stellen met een inbussleutel. Niet erg handig of snel maar wel een lekker geheel. De helm heeft voldoende ventilatie om goed te koelen. Iets meer padding aan de binnenkant om transpiratie op te vangen en/of af te voeren zou wel wenselijk zijn.

+ Lekker anders dan anders.
+ Groot vizier.
Niet in hoogte verstelbaar
urgebike.com

Smith Forefront 2

De Forefront hebben we onlangs al getest en goed bevonden maar mag niet ontbreken in dit overzicht. De uitgebreide review check je hier. Smith maakt met de Forefront 2 een heel complete helm. Aan de binnenzijde vinden we namelijk een compleet MIPS binnenwerk én een Koroyd core. Dubbel zo veilig dus. Het vizier is ruim te verstellen en sluit in alle standen mooi aan op de buitenschaal. De headset loopt niet helemaal rond maar wel ver door naar achteren. Dit samen met de brede ronde pasvorm zorgt voor een goede drukverdeling op de schedel.

Het verstellen van de headset gaat redelijk stroef. Zowel in hoogte als met de draaiknop. De stel riempjes, die fraai uit de buitenschaal tevoorschijn komen zijn dan weer wel erg makkelijk te stellen. Owja, Mat wit is erg fraai. Maar in combinatie met de witte Koroyd rietjes niet erg makkelijk schoon te houden.
+Koroyd & MIPS
+Niveau van afwerking
Moeilijk schoon te houden
Verstelknop
smithoptics.com

Specialized Ambush

Dat zou wat zijn, met je Specialized helm en camouflagepak in de greppel om een hinderlaag te voorkomen. Ambush! Het eerste model wat we hadden om te testen hebben we goed gebruikt en spietste we aan een laaghangende tak. Gevolg: Einde helm. Maar ook een mooi inkijkje in de Specialized helm. Binnen in de EPS foam zit namelijk een volledig kevlar skelet welke de volledige helm tijdens een crash bijeen houdt. Gelukkig kwam er een nieuw exemplaar en konden we door met testen. De Ambush is behoorlijk breed en heeft een headset die volledig rondom je hoofd spant. Wanneer je de mooi geïntegreerde stelknop aandraait spant deze dus aan alle kanten. Dit voorkomt onnodige druk en werkt prettig. Ondanks dat de helm vrij ruim is blijft hij zo alsnog goed op zijn plek zitten.

De ambush heeft behoorlijk wat ventilatiesleuven maar is daardoor niet direct een ster in ventilatie. Zowel de binnen als buitenkant is erg fraai afgewerkt. Het vizier is van behoorlijk formaat en ruim te verstellen in hoogte. De knoppen aan de zijkant dienen wel af en toe opnieuw vastgezet te worden want deze lopen na verloop van tijd los.

Verkrijgbaar in verschillende kleurenschema’s, of gewoon in het zwart zoals deze uitvoering. Kom maar op met die hinderlaag.

+ Minimalistische headset
+ Weggewerkt stelwiel
Wapperende helmbandjes
Beperkte ventilatie
specialized.com

Conclusie

De elf helmen gebruikte we een jaar lang af en aan, door elkaar heen. Een paar zaken vielen daardoor op. Zo raden we zeker aan een helm te kopen waarbij de headset 360 graden rondom je hoofd spant. De druk wordt zo het best verdeeld en de helm ‘klemt’ of ‘drukt’ veel minder. Helmen in de test die zo’n volledige headset hebben zijn onder andere de Specialized Ambush, Met Roam en Smith Forefront. Veel verschillen zien we bij de instelmogelijkheid wat betreft de hoogte van de headset. Bij sommige helmen ontbreekt dit volledig zoals bij de Urge en Cannondale. Bij andere gaat het verstellen lastig. Dit was het geval bij de Lazer. Het systeem van de MET en Endura helm werkten in dit geval erg makkelijk.

Als we kijken naar de kinband dan zien we daar ook veel verschillen. De cannondale helm bijvoorbeeld heeft één lange band welke je daardoor makkelijk afstelt. Erg fraai is het niet. Bij andere komen de bandjes dan weer mooi uit de helmen en lopen daardoor strakker langs het hoofd. Dit voorkomt vervelend wind geruis. Dat laatste was opvallend aanwezig bij de Bontrager en Specialized helm.

Qua pasvorm zien we een paar duidelijke verschillen. De BBB, Ekoi, Cannondale en Abus zijn behoorlijk smal wat specifieker qua pasvorm. De Endura en Specialized helmen zijn dan weer erg breed en redelijk ruim in pasvorm. De overige helmen beschouwen we als ‘neutraal’. Natuurlijk is elk hoofd anders en is het altijd raadzaam om eerst te passen voor je tot aanschaf over gaat.

Onze favoriet? De Met is verreweg het mooist afgewerkt. De Specialized en Smith helmen hebben beide nagenoeg alle features die we graag zouden willen hebben. Een 360 graden headset, makkelijk te verstellen vizier en minimaal mips*. De Forefront 2 ziet er daarbij ook nog eens lekker R2D2 uit.

*Ons testmodel had geen Mips binnenwerk. Inmiddels wordt de Ambush helm standaard met Mips geleverd.

Merk Model Pasvorm Verstelbaar vizier Hoogte instelbaar Maatvoering Gewicht (maat M) Prijs
Cannondale Ryker Smal ja nee S/M/L 330 gram € 109,95
Lazer Roller Mips Medium nee ja S/M/L 320 gram € 109,90
BBB Ore Smal Ja ja M/L 355 gram € 99,95
Specialized Ambush Breed Ja ja S/M/L 331 gram € 159,90
Smith Forefront 2 Medium Ja ja S/M/L 386 gram € 199,95
Endura MT 500 Breed Ja ja SM/ML/LXL 335 gram € 159,90
Ekoi Trail Forrest Smal ja ja S/M L/XL 300 gram € 129,00
Urge Supatrail RH Medium ja nee S/M/L/XL/XXL 330 gram € 99,00
Abus Montrailer Smal Ja nee S/M/L 383 gram € 129,00
Met Roam Medium Ja ja S/M/L 345 gram € 150,00
Bontrager Blazer Medium Ja ja S/M/L 425 gram € 249,99