Ekoi was zo vriendelijk om ons een testset toe te sturen bestaande uit de Ekoï Gel Ceramik Evo broek en het Ekoï Fashion shirt. Voorafgaand aan deze review kende ik het merk al omdat ik zelf graag rij met de Corsa Light helm en vooral van het feit dat ze vrijwel altijd aanbiedingen hebben lopen op hun website.

Anders dan anders

De merkfilosofie van Ekoï is vooral om anders te zijn. Dat begint al bij de merknaam waarbij ze bewust hebben gekozen voor een umlaut op de “ï”. Gewoon om het even anders te doen dan alle Italiaans en Amerikaans klinkende merken. Sinds 2010 hebben ze alle tussenhandel en fysieke verkooppunten er tussenuit gehaald en geschiedt de verkoop 100% via hun eigen website. Op mijn zomervakantie in Frankrijk viel mij pas op hoe groot dit merk is. Zeker de helft van alle fietsers die ik gezien heb rijdt in kleding van Ekoï en in de plaats waar ik verbleef (Frejus) kwam ik bij toeval een heuse Ekoï winkel tegen. Nu hoor ik je denken: “Ze hadden toch geen winkels meer?”. Dat klopt want eigenlijk is zo’n winkel gewoon een grote showroom waar ze een groot deel van het assortiment tentoonstellen zodat je brillen, helmen, schoenen, shirts, broeken etc. in levende lijve kan zien en even de stof kan voelen enzovoort. Kopen doe je uiteindelijk online en niet in de showroom.

Gel Ceramik Evo broek

De broek is simpelweg fantastisch en staat met stip in mijn top 3 favoriete koersbroeken. Ekoï heeft deze fietsbroek ontwikkeld om de renners van het ARKEA SAMSIC-team beter te beschermen bij een val en om wonden op de huid te vermijden of te verminderen. De Ceramic laag die je op de heupen en benen terugvindt zou een betere bescherming tegen vallen/schuren moeten geven dan de normale lycra broeken zonder aan zachtheid of flexibiliteit of ventilatie in te leveren. Of de beschermingslaag echt zo goed werkt hebben we niet kunnen testen, tot onze verbazing konden we op de redactie niemand bereid vinden om met 40 km/u over het asfalt te glijden met deze broek.

De broek is qua pasvorm erg prettig en de zeem biedt ruim voldoende demping, ook op langere ritten. De dikte van de zeem is bij Ekoï afhankelijk van de maat. Bij een grotere maat is de renner vaak zwaarder en dus zit er een dikkere zeem in. Tijdens ritten in Zuid-Frankrijk met temperaturen tot 36 graden voelde de broek niet warmer aan dan andere broeken. De afwerking van de broek is erg fraai en de pijpjes sluiten naadloos aan op je benen.

Ekoï Fashion shirt

Over het shirt heb ik gemengde gevoelens en dat komt eigenlijk alleen door de pasvorm. Ik had eerst een shirt in maat L en die was qua lengte goed maar zat echt veel te ruim om mijn nek, wapperende stof en was er echt teveel ruimte. Ekoï was zo vriendelijk om ook nog een maat M op te sturen en die heeft nog steeds voor mijn doen iets te veel ruimte maar zit aanzienlijk beter om het lijf. Dit shirtje is alleen simpelweg te kort en als ik rechtop sta komt de onderkant van het shirt 5cm boven de broek uit. Kortom: de pasvorm van dit shirt is voor mijn postuur gewoon niet OK.

Pasvorm is uiteraard heel persoonlijk dus om daar een negatieve conclusie aan te verbinden is niet de bedoeling, het moet alleen wel genoemd worden omdat ik hier meestal niet (in deze mate) tegenaan loop. Los van de pasvorm is het een prachtig shirt. De stof is prettig en rekbaar en ondanks dat het shirt geen mesh-achtige stof bevat ventileert het shirt prima. Het voelt niet te warm aan o.i.d. En de afwerking van het shirt qua logo’s, naadjes, zakjes etc. is wel heel fraai. Het Fashion shirt doet in dat opzicht echt zijn naam eer aan!

Prijsstunter?

Ik ben echt positief over de producten van Ekoï en kan van harte aanbevelen om hier eens iets te bestellen en gebruik te maken van de vele aanbiedingen. 2 Puntjes van aandacht die ik mee wil geven rondom het merk zijn de pasvorm en de vele aanbiedingen. Qua pasvorm liep ik tegen issues aan met het shirt en dat verbaasd me eerlijk gezegd niet. Letterlijk ieder shirt heeft een eigen maattabel. Zo heb ik volgens de maattabel van het Fashion shirt, van het Merino shirt en van het Road shirt steeds een andere maat nodig. En in de praktijk draag ik 2 maten kleiner dan het advies van de maattabel waarbij blijkt dat het shirt uiteindelijk te kort is, terwijl dat nu net het enige is wat volgens de maattabel geen probleem zou zijn. Hier is dus nog wel standaardisatie te doen voor Ekoï.

Daarnaast hebben ze veel mooie aanbiedingen maar dat geeft bij mij ook een beetje het gevoel wat ik heb bij de gemiddelde keukenwinkel. Als ik binnen 5 minuten op een keuken van €20.000 al een korting krijg en nog maar €8.000,- hoef te betalen dan heb ik vooral het idee dat ik alsnog teveel betaal ipv dat ik flink gematst wordt. De extreme prijsschommelingen bij Ekoï maken ook dat ik onzeker ben over of ik niet teveel betaal bij het bestellen van een product, wellicht is er morgen immers wel een aanbieding met 60% korting ipv de 40% die er vandaag op zit.

Het shirt kost nu op de site geen €151,07, maar €59,49. De broek is nu onvindbaar, zegt niets, want die kan er binnenkort weer op staan als er weer voorraad is. Dat komt geregeld voor bij Ekoï. Er zijn nog talloze andere broeken, met vergelijkbare zemen en pasvorm. Ook daar is 50 tot 60% korting kennelijk heel normaal.

Meer informatie: ekoi.com/nl/