Vlak voor de laatste mooie fietsdagen van 2022 kreeg ik van Assos een trainingsjas opgestuurd, om precies te zijn de Assos Mille GTS Spring Fall Jacket C2. Een hele mond vol, maar heb je er iets aan als de temperatuur niet meer je beste vriend is?

Een paar jaar geleden trok ik voor het eerst fietskleding van Assos aan. Het bleek een goede match: de Assos Mille GT Jacket draag ik als het écht koud is nog altijd met veel plezier. Het koud krijgen is simpelweg niet mogelijk als je de ‘winterjas’ draagt. Enige minpunt: er hangt wel een stevig prijskaartje van €290 aan.

De Assos Mille GTS Spring Jacket C2 is ook qua prijs weer erg hoog, maar van Assos weet ik inmiddels dat je vaak wel waar voor je geld krijgt, al valt natuurlijk te betwisten welke prijs je daar dan voor moet betalen. Zoals de naam al doet vermoeden betreft het hier geen winterkleding, maar een herfstjas. Aangezien ik de kleding pas een paar weken in mijn bezit heb, ligt de jas nu bij mij in het laadje met winterkleding en probeer ik ‘m vooral op ‘aangename’ dagen te gebruiken.

Assos Mille GTS

Het betreft een softshell jas en daardoor wordt de meeste kou door het drielaagse membraan tegengehouden. De Mille GTS Spring Jacket beweegt lekker mee en bevat een fijne stretch. Mijn maat M voelt wat strak aan, maar niet onprettig. Op de achterzijde bevatten de drie achterzakken genoeg ruimte en ook voldoende stretch om er repen, bandjes en gelletjes in te proppen. De mouwen hebben ook een lekkere stretch en doen met een beetje fantasie denken aan armwarmers. Het uiteinde van de mouwen is ‘normaal’, dus zonder ruimte om je hand weg te steken en warm te houden. Het ziet er ietwat simpel uit qua afwerking.

De jas is er in meerdere maten, variërend van extra klein tot extra groot. Op de website staat dat je ‘m op aangename dagen het best kunt gebruiken in combinatie met een dun thermoshirt en op koudere dagen met warmere onderkleding. Eigenlijk dekt dat precies de lading. De Assos Mille GTS Spring Jacket C2 houdt de ergste koude, regen en wind buiten en houdt je lichaam lekker warm. Echter, omdat het dus een herfstjas betreft zou je op écht koude dagen beter voor een dikkere jas kunnen kiezen om het echt niet koud te krijgen. Dat gevoel werd bevestigd toen ik met de Assos Mille GTS-jas aan het trainen was en op mijn computerscherm -3 als temperatuur zag staan. Het kon in combinatie met een thermoshirt nog net, maar voor het fijne was een dikkere jas toch net iets comfortabeler geweest. Het toont voor mij aan dat deze jas dus vooral geschikt is waar ie ook voor bedoeld is: warmte bieden als de temperatuur niet extreem laag licht.

Een paar dagen later is de ergste kou weer verdwenen en pak ik het jasje opnieuw uit de kast. Ik krijg de bevestiging van wat ik al dacht: als het een paar graden boven het vriespunt is heb je echt een goede aan dit Assos-pareltje.

Zoals gezegd valt de prijs niet mee: €240. Je hebt bij aanschaf de keuze uit twee kleuren: een zwarte en zwart met fluogele variant, waarbij je met laatstgenoemde natuurlijk beter zichtbaar bent. Check meer over de Assos Mille GTS Spring Jacket op de site van Assos.