Mooie schoenen zijn vaak duur. Niet gek, want ze zitten meestal lekkerder dan goedkope schoenen, zijn over het algemeen lichter en stijver. Bij de Fizik Tempo Powerstrap R5 is dat bijna ook allemaal het geval, maar betaal je niet de hoofdprijs. Hoe zit dat?

Toen ik de blauwe schoentjes zag was ik op slag verliefd. Het was een beetje als een onbereikbare liefde, want alleen bij het zien van de schoenen dacht ik al dat de prijs astronomisch hoog zou zijn. Wat blijkt? Niets is minder waar. Voor maar €119 haal je de Fizik Tempo Powerstrap R5 al in huis en daar krijg je veel voor terug. Maar wat?

De naam Powerstrap heeft te maken met de klittenbandsluiting. Het is niet zomaar een klittenbandsluiting waar Fizik bij veel (top)schoenen gebruik van maakt, maar het is een sluiting over de hele voet. Daardoor vouwt de schoen zich als het ware totaal om de voet en is het niet te vergelijken met klittenband zoals we dat van vroeger kennen op kinderschoentjes. Alleen de bovenkant dichtmaken is dus niet het geval, het trekt heel de schoen samen. Sommige modellen beschikken naast een enkele klittenbandsluiting nog over een draaiknop, maar bij de Fizik Tempo Powerstap R5 is dat niet het geval. Full-klittenband.

Specificaties:
– Maten 36 t/m 48
– Zwart, blauw, oranje, roze, donkerblauw en wit.
– Met carbon versterkte nylon buitenzool
– Gewicht: 250 gram
– Dubbele Powerstrap-sluiting
– Adviesprijs: €119

Fizik Powerstrap R5
De achterkant van de mooie schoenen.

Fizik Powerstrap R5
Zo ziet de klittenbandsluiting er dus uit. 

De reden waarom de schoen iets goedkoper is dan de topmodellen heeft te maken met de buitenzool. Er is dus amper gebruikt gemaakt van carbon, maar van carbon versterkt nylon (90 procent is van nylon). Daardoor is de schoen iets minder stijf en breng je dus minder kracht over op de pedalen, maar de beginnende wielrenner merkt dat allemaal niet. Aangezien het een schoen voor beginners treft, is dit niet het allerbelangrijkste. Sterker nog: als de buitenzool wél volledig van carbon was, was de prijs ook niet zo laag.

De schoen weegt slechts 250 gram en dat is een net gewicht. De buitenkant is voor 90 procent gemaakt van microvezel en heeft aan beide kanten veel ventilatiegaten zitten. Ik heb de schoen onder de meest warme omstandigheden gedragen, maar heb geen last gehad van zweetvoeten. Een plus. Ventilatieopeningen in de buitenzool zijn er overigens niet.

Fizik Powerstrap R5
Veel gaten aan de zijkanten. 

Maar hoe zit het? Het voelt gewoon heel goed. De afgelopen tijd droeg ik schoenen van Suplest en verlangde ik eigenlijk weer terug naar mijn Fizikjes. Bij Suplest voelt het ter hoogte van de hiel hard aan omdat er geen verzachting is geplaatst, dat is bij Fizik wel anders, zo ook bij deze Powerstrap R5. Het is gewoon allemaal heel comfortabel. Ik weet heus wel dat het allemaal subjectief is en dat iemand anders een to-taal andere mening kan hebben, maar mijn voeten zijn heel blij met de Fizik-schoenen. Op gebied van prijs-kwaliteit is de Fizik Powerstrap R5 echt een topper. Online is de schoen zelfs voor minder dan €100 te vinden.

Kortom: comfortabel, een laag gewicht, prima ventilatie en een héél mooie prijs. De Fizik Powerstrap R5 vind ik absoluut een aanrader. De schoen is er niet alleen in het opvallend blauw, maar ook in het nóg opvallendere roze of meer neutrale zwart, donkerblauw, wit en oranje. De maten lopen van 36 tot en met 48.

Meer info: www.fizik.com

Fizik Powerstrap R5
De nylon buitenzool.