Een mobiele reiniger is perfect als je de fiets na een vuile tocht in de auto wilt leggen. Als de modder er nog vers op ligt, spuit je de boel er in no-time af. Hans heeft vier mobiele reinigers onder de loep genomen.

De vier reinigers die ik heb verzameld hebben ongeveer dezelfde voor- en nadelen. De accu gaat niet
bijzonder lang mee en ze zijn minder krachtig dan een gewone hogedrukspuit. Maar ze zijn stuk voor stuk mobiel en compact. Je hebt geen water- of stroomaansluiting nodig, dus ze zijn echt overal te gebruiken. De accu van de reinigers is minder snel leeg dan het reservoir, dus het is vooral belangrijk dat je die laatste goed vol laat lopen voor je vertrekt. Ik test de duur van de batterij op de hoogste stand met een spuithoek van 15 graden, totdat hij uitvalt. De kracht van de reinigers is verschillend, dus de batterijduur is puur informatief. Uiteraard vergelijk ik het gebruiksgemak en hoe krachtig de reinigers zijn.

Powerplus High Pressure Cleaner 20V

De Powerplus ligt zwaar in de hand, maar heeft een hoop power. Het is een hogedrukreiniger die werkt met accu’s van het eigen Dualpower-platform. Als je dus al een Powerplusproduct hebt met dezelfde accu, dan schaf je dit apparaat aan zonder batterij voor amper 119 euro. De reiniger heeft een zeepfles, maar geen reservoir. Je zult zelf een jerrycan moeten regelen, of je sluit ’m aan op de tuinslang. Op de turbostand blaast hij met 25 bar druk. Daar wordt je fiets gegarandeerd schoon van, maar pas op met lagers.

De normale stand is iets vriendelijker voor de fiets en de batterij-inhoud. Het uiteinde van de reiniger heeft een handige draaiknop, waar je kunt kiezen uit vijf standen. Je hoeft dus niet steeds de kop te wisselen. Per uur kan het apparaat zo’n 170 liter water verstouwen. De Powerplus is een goede keuze als je niet graag veel tijd besteedt aan je fiets schoonmaken. Binnen no-time is hij weer schoon.

Specificaties Powerplus High Pressure Cleaner 20V (eindcijfer 8,6)
Gewicht: 3,3 kilo
Prijs: €179,-
Batterij: 2000mAh
Maximale druk: 25 bar
Reservoir: n.v.t.
Lengte slang: 6 meter
Kracht: 3,5 sterren
Gebruikersgemak: 4,5 sterren
Prijs/kwaliteit: 4 sterren
Meer informatie op powerplustips.com

Bosch Fontus 18V

De Bosch Fontus is een reiniger met een ingebouwd reservoir van 15 liter. Bosch gebruikt dezelfde batterij voor al zijn apparaten. Mocht je al een Bosch-accu hebben, dan kun je de reiniger ook kopen zonder batterij. Een upgrade is eveneens mogelijk, maar voor de grootte van het reservoir is de standaard batterij meer dan voldoende. De accu zit netjes weggewerkt achter een klep aan de achterzijde. Het apparaat is gemakkelijk te verplaatsen dankzij wieltjes en een uitschuifbaar handvat. Er zijn drie spuitstanden en de batterijstand is gemakkelijk af te lezen bovenop. Op de hoogste stand spuit je het reservoir van vijftien liter behoorlijk snel leeg, maar je hebt meer dan genoeg voor één heel smerige fiets.

De tuinslang aansluiten op het reservoir kan indien nodig. Voor echt hardnekkige modder is er een borstel, die netjes opgeborgen zit. De spuitkop zelf heeft vijf standen: een scherpe straal en drie die steeds wijder uitlopen, plus een sproeistand om alles af te spoelen. De Bosch is heel gemakkelijk in gebruik en krachtig genoeg om een fiets schoon te spuiten, maar zeker niet goedkoop. Zonder batterij betaal je 249,95 euro, scheelt 70 euro.

Specificaties Bosch Fontus 18V (eindcijfer 7,8)
Gewicht: 7,5 kilo
Prijs: € 319,95
Batterij: 2500mAh
Maximale druk: 20 bar
Reservoir: 15 liter
Lengte slang: 4 meter
Kracht: 4 sterren
Gebruiksgemak: 5 sterren
Prijs/kwaliteit: 3 sterren
Hier vind je meer informatie over de Bosch.

Aqua2go Pro

De Aqua2go Pro is gebouwd volgens hetzelfde principe als de Bosch, maar heeft 5 liter meer reservoirinhoud. Die 20 liter is in de praktijk goed voor ongeveer twee fietsen. Wat betreft de spuitkracht is hij een stuk minder sterk dan de andere reinigers, maar dat verzekert wel dat je niks kunt beschadigen. Wel mis je soms wat kracht om dikke modder te verwijderen. Hiervoor kun je een meegeleverde borstel monteren. Ook zit er een soort douchekop bij waarmee je alles af kunt spoelen. De druk kun je instellen tussen 3 en 10 bar: hoe hoger de druk hoe fijner de straal.

De afneembare accu kun je opladen via de 12 volt-aansluiting in je auto, zodat hij weer vol is als je thuis bent. Hij kan tevens dienen als powerbank met usb-aansluiting. Dus ben je vergeten je fietscomputer op te laden? Hang ’m aan je reiniger. Je krijgt er alle accessoires bij die je nodig hebt, de accu heeft zelfs een ingebouwde zaklamp. Onderop zitten wieltjes, zodat je niet hoeft te tillen. De batterijduur is indrukwekkend: het waterreservoir is eerder leeg dan de accu. Als je een complete reiniger zoekt om je fiets voorzichtig mee schoon te spuiten, is de Aqua2go een goede keuze.

Specificaties Aqua2go Pro (eindcijfer 7,8)
Gewicht: 5 kilo
Prijs: € 241,95
Batterij: 2200mAh
Maximale druk: 10 bar
Reservoir: 20 liter
Lengte slang: 6 meter
Kracht: 3 sterren
Gebruiksgemak: 4,5 sterren
Prijs/kwaliteit: 4 sterren
Lees hier meer over de Aqua2go Pro.

Gardena AquaClean Premium Set

De AquaClean werkt vergelijkbaar met de Powerplus, maar is een stukje lichter. Gardena biedt een zeer complete set aan, inclusief opvouwbare waterzak van 20 liter. Aan het eind van de vijf meter lange slang zit een flotter en een aanzuigmond voorzien van een filter. De slang kun je dus prima in een sloot, rivier of regenput hangen. Een normale tuinslang aansluiten is ook mogelijk. De kracht is in te stellen op drie verschillende standen: 9, 14 en 24 bar. Voor de fiets heb je aan 14 bar meer dan genoeg.

Er zitten drie verschillende koppen bij om de spuitstand te veranderen, plus nog een zeepfles om te kunnen soppen. De batterijstand is bovenop af te lezen. Hij gebruikt een Power4All-accusysteem. Daarmee kun je 18V accu’s onderling uitwisselen. Als je al een accu hebt, is hij verkrijgbaar vanaf 157,59 euro. De accu kun je ook upgraden, maar dat is met de meegeleverde accu overbodig: op de hoogste stand houdt hij het langer vol dan een kwartier. Ook voor de batterij onderop is een beschermhoes meegeleverd.

Specificaties Gardena AquaClean (eindcijfer 9,2)
Gewicht: 2,6 kilo
Prijs: € 228,79
Batterij: 2500mAh
Maximale druk: 24 bar
Reservoir: 20 liter
Lengte slang: 5 meter
Kracht: 4,5 sterren
Gebruiksgemak: 4,5 sterren
Prijs/kwaliteit: 4,5 sterren
Bekijk hier meer info over de Gardena.

Conclusie

Een mobiele reiniger kun je niet vergeleken met een hogedrukspuit of een tuinslang. Ze bieden een oplossing als je je fiets ter plaatse wilt afspuiten of als je ergens geen water of elektriciteit hebt. Als je van tevoren weet dat je fiets volledig onder de modder gaat zitten, zijn ze ideaal. De testwinnaar Gardena is compleet en krachtig, maar net als bij de pompjes zijn ook de andere reinigers goed bevallen. Ze doen wat ze beloven en maken het leven net ietsjes gemakkelijker.

Batterijduur
Aqua2go: 33:02 min.
Bosch: 17:54 min.
Gardena: 15:40 min.
Powerplus: 7:51 min.