De Kickstart campagne van BYB Telemetry is vanmiddag van start gegaan. Ze bieden een ‘betaalbaar’ systeem waarmee je dempers van je mountainbike perfect kunt afstellen.

Het systeem bestaat uit een set sensoren en bevestigingsmateriaal, gecombineerd met speciale analyse software. De sensoren geven aan wat er live gebeurt tijdens het rijden. Die data wordt naar de analyse software gestuurd, die jou vervolgens kan vertellen aan welke knoppen je moet draaien om je voorvork en achterdemper ideaal af te stellen. Allemaal aldus de makers, ik heb het systeem zelf nog niet kunnen proberen.

Enrico Rodella, de co-founder van BYB Telemetry, engineer en downhill instructeur, legt uit: ”Iedereen wil dat zijn fiets soepel over technische secties komt, zoals de fietsen van de wereldtop dat doen. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Je hebt er dure expertise voor nodig, die vaak alleen beschikbaar is voor de profs. In werkelijkheid zien we dat de meeste amateurs worstelen met de ideale instelling van hun dempers. Daarom ontwikkelden we het BYB Telemetry systeem“.

BYB Telemetry is in principe eenzelfde systeem als door de fabrieksteams wordt gebuikt in het UCI World Cup circuit. Er worden bijvoorbeeld dezelfde sensoren gebruikt als die het Specialized fabrieksteam gebruikt.

Universeel inzetbaar

BYB Telemetry is universeel, compact en licht. Het is gemaakt om op iedere downhill, enduro en cross-country fiets te passen, ongeacht welke vork/dempers je gebruikt. De sensoren worden bevestigd met universele adapters. Er komen ’telescopische stangtjes’ aan de zijkant van je dempers, die kunnen meebewegen en waarop de sensoren gemonteerd zitten. Die verbind je via een kabeltje met het hart van het systeem, de data-collector die je op de stuurpen monteert. Het is een CNC gefreesde aluminium box. Water- en stofdicht. In die box vind je een accelerometer, een gyroscoop en een GPS-unit.

Alle verzamelde data naar de software

Die componenten sturen een enorme verzameling gegevens over WIFI naar de software die alles visueel op het scherm van je computer toont. Met die software kun je heel precies analyseren wat er onder je gebeurt. Voor een wat eenvoudiger weergave is er ook een app ontwikkelt. Hiermee kan, volgens BYB, iedere amateur mountainbiker geautomatiseerd zijn dempers goed instellen.

SRAM’s Quarq ShockWiz is een systeem dat ongeveer hetzelfde doet, maar daar worden de berekeningen aan de hand van de veranderende luchtdruk in de kamers gedaan. Die sluit je dus aan op het ventiel van je dempers. Dit systeem is dus alleen op dempers die werken met luchtdruk te gebruiken.

Van vandaag (12 december) tot 17 januari is er een early-bird korting van 40% op KickStarter. Dan betaal je geen €1599, maar €979. Nog steeds een flinke smak euro’s voor een amateur mountainbiker. Maar misschien wel leuk om als mountainbikevereniging te kopen voor de leden. Kunnen die in ieder geval hun vering niet meer de schuld geven bij slechte uitslagen.
Levering moet plaats vinden in april. Meer info vind je hier op KickStarter.