Het KNMI heeft het over recordwarmte, maar de winter is nog lang niet afgelopen. Helaas, want mijn fietsende partner heeft vaak last van koude voeten tijdens het fietsen. Overschoenen helpen een beetje, maar bij rustige ritjes bij temperaturen tussen de 0° en 5° graden wordt het na een uurtje toch vaak afzien.

Ekoï belooft met hun Heat Concept overschoenen warme voeten tot ver onder het vriespunt. Ze hebben het bij Ekoï zelfs over – 20° Celcius….Elfstedentocht here we come! Dit dankzij verwarmbare overschoenen met interne accu’s. Iedere overschoen heeft twee Li-Po accu’s van 2500 mAh per stuk. Die zijn plat en voel je niet echt zitten tijdens het fietsen. Een set van deze overschoenen weegt 438 gram, inclusief die accu’s. De Heat Concepts zijn gemaakt van neopreen met daarin een aantal weerstandsdraden, die warm worden als je de accu’s aan het werk zet. Met een knopje op de zijkant kun je kiezen uit 4 standen. Aan de kleur van de led kun je zien in welke stand je zit.

De aan-/uitknop, met gekleurde leds.

Vier standen:

  • Groene led, tot 25° (tot 5 uur verwarming max)
  • Gele led, tot 30° (tot 4 uur verwarming max)
  • Oranje led, tot 35° (tot 3 uur verwarming max)
  • Rode led, tot 40° (tot 2 uur verwarming max)

Niet rondom verwarmd

De verwarmingsdraden zitten alleen aan de bovenkant van de voet. Dus niet onderop en ook niet rond de enkel en hiel. Dat is op zich jammer, want nu voel je nog steeds dat je de warmte verliest via de onderkant. Maar dit is natuurlijk lastig op te lossen, wil je tenminste overschoenen hebben waar je ook nog een beetje makkelijk inkomt en die heel blijven.

Op de verwarming na zijn het vrij normale overschoenen. 4 mm dik neopreen, rits achter, klittenband onder. Reflectiemateriaal is aanwezig en ze zijn versterkt aan de onderkant tegen het slijten. De binnenkant is van lekker zacht materiaal, je trekt ze daardoor ook makkelijk aan.

Ekoi Heat Concept review

Binnenstebuiten, ingeweven draden op de bovenkant vd overschoenen

Echt warme voeten?

De verwarming is een aantal keer getest bij temperaturen net boven het vriespunt. Een ritje van een kleine twee uur leverde een tevreden lachende fietsmaat op. Ze zijn dus echt lekker warm. De afwerking is ook keurig in orde. De batterijen zijn er uit te halen en laad je simultaan op met de meegeleverde lader. Met de schoenen op twee verschillende standen voel je duidelijk verschil in warmte, zoals je ook zou verwachten natuurlijk…maar toch even testen. Nadeel is dat je wel wat meer last van zweetvoeten krijgt. Een goede sok helpt dan, al zal je door het niet ademende neopreen nooit echt droge voeten houden. Maar liever zweetvoeten dan koude voeten lijkt me.

Ik ben wel benieuwd hoe goed ze het met regen omgaan. We hebben er wel wat mee door de plassen gereden, maar geen twee uur in de regen. De batterijen zitten met een simpele stekkerverbinding in een niet-waterdicht vakje aan de zijkant van de overschoen. Afgesloten met een stukje velcro. Ik kan me voorstellen dat hier problemen ontstaan als er echt veel water inloopt. Maar ik weet niet hoeveel mensen in de winter met temperaturen rond het vriespunt twee uur in de regen/ijzel/sneeuw gaan fietsen….wij in ieder geval niet 😉

Ekoï verkoopt hun producten vanaf een eigen website, ekoi.com, die ze in tig talen hebben vertaald. De Heat Concept overschoenen kosten normaal gesproken € 169,99, maar zijn nu in de aanbieding voor € 127,49. Over de verzending hoor ik wisselende berichten. Het gaat bijna altijd goed, maar soms is er sprake van wat Franse slag. Verkeerde maat gestuurd of wat gedoe met retourneren. Uiteindelijk komt het altijd goed. Ze rekenen geen verzendkosten en normaal gesproken wordt er binnen 2 tot 3 dagen geleverd. Je krijgt 2 jaar garantie.

De overschoenen vallen niet heel groot. Bij twijfel dus een maatje groter bestellen. De maten zijn als volgt: M (40/41/42), L (43/44/45),  XL (45/46/47).