Sensa klint Italiaans, maar is toch echt 100 % ‘Hollands’. En inmiddels is Sensa behoorlijk ingeburgerd. De reden: het Almelose bedrijf heeft ondermeer een keurige reeks aan betaalbare aluminium racers. Waaronder deze Romagna. Klinkt ook Italiaans, maar de Romagna is toch vooral heel ‘stoer en stevig’.

Tekst en foto’s: Menno Grootjans

Ultegra 6700

Meteen maar even: deze Sensa is ‘custom’ afgemonteerd met voornamelijk 10-speed Ultegra 6700: achterderailleur, ketting, voorderailleur, 12-25 en Dual Control shifters. Ook het crankstel: 53 en 39-tands kettingbladen. Remmen gebeurt met de SRAM Force remhoeven. Een Shimano Ultegra wielset met 23 mm Michelin banden. De overige onderdelen: Ritchey WCS stuur en stuurpen en WCS zadelpen en Selle Italia Turbomatic zadel. Sensa biedt de Romagna vooral aan als complete racers met groepen van Shimano, SRAM en Campagnolo. De Romagna is niet mega-licht: 1725 gram weegt een 60 centimeter frame, de carbon voorvork met alu balhoofdbuis 550 gram. 8,20 kilo compleet.

7005 Hydroformed

De Romagna heeft oversized en geovaliseerde buizen, gemaakt van ‘Hydroformed’ 7005 aluminium. De schuine buis is deels vierhoekig –bij het balhoofdbuis-, deels ovaal –bij het bracket. De staande achtervork is S-Bended. De derailleurkabels lopen door twee, op de onderbuis gelaste bokjes. Meteen maar de cijfers: De torsiestijfheid – de doorbuiging van de balhoofdbuis- is 121 Nm/º, de bracketstijfheid 45 en de voorvorkstijfheid 72 .Deze waarden zijn uitstekend, al is de door ons gemeten bracketstijheid niet hoger dan bij een andere oversized alu frame.

Voorjaarstopper!

Klinkt als een reclame uit de ‘Kruidvat’ folder, maar we bedoelen eerder dat de Romagna uitermate geschikt is voor het ‘zware’ werk in het voorjaar. Wanneer het ‘eigenlijk’ nog te koud, vies en te nat is om te ‘koersen’. Maar tja, het seizoen is al wel begonnen he. En dan kun je de Romagna zonder enig probleem de weg opsturen. Geen krimp geeft de fiets, sturen gaat uitermate secuur en na elke bocht zet je gewoon weer ‘keihard’ aan – goed kijken, op de laatste foto is de Sensa de vijfde van achteren…. Geen moment hebben we ons onprettig gevoeld op de Romagna. En straks? Als het voorjaar voorbij is? Goed poetsen, de lekker dikke witte lak met autowas inwrijven, een stel witte Conti’s monteren en een fris stuurlintje en, hup, de zomer in! Het goede Italiaanse gevoel komt dan vanzelf!

 

Voor € 949,- als Special Deal

De Romagna is er in zeven maten: 48, 52, 54, 56, 58, 60 en 62 cm. En de Romagna is er in drie kleuren: wit, zwart en blauw. De prijs van een complete Romagna met Shimano 105 10-speed begint ongeveer bij € 949,-. info via www.sensabikes.de