Na een rijk gevuld leven vol koersen, afzien en vooral heel veel overwinningen stopte Eddy Merckx in 1975 met competitie. Daarna startte hij een fietsenfabriek op –om halverwege de jaren 2007 enigszins in een wak te geraken. Maar zie, hij herpakte zich en zocht de samenwerking met nieuwe ‘ploeggenoten’. Hij deed de fabriek over aan ‘derden’ en op technisch vlak trok hij naar Treviso, naar de familie Pinarello. Een mooie, nieuwe collectie ontstond waarvan deze EMX-3 sinds 2009 deel van uitmaakt. 

Tekst en foto’s Menno Grootjans
 

Met handtekening

Het fraai geproduceerde frame is een monocoque 30 HM 12 K carbon model met geovaliseerde buizen, platte liggende achtervork en een bijpassende carbon voorvork. En met de handtekening van Eddy op de bovenbuis. De ‘link’ met Pinarello is duidelijk –voor wie dat wil zien. Goed zichtbaar is dit bij het oversized bracket en de aanduiding van het carbon.

Haaienvin?

Daardoor kunnen we deze ‘3’ enigszins vergelijken met de FP3. De De ‘58’ EMX-3 weegt net geen 1400 gram, de voorvork 530 gram en compleet met een Shimano 6700 groep, Shimano wielset en veel eigen Merckx onderdelen krap 8 kilo. Qua gewicht en meetwaarden komen de twee ook overeen. De torsiestijfheid is 107 Nm/, bracketstijfheid 45 en de voorvork scoort 100. Prima en gewoon goed voor elke rijder!

Over Size

 Technisch en optisch staat de EMX-3 zijn mannetje en ook op de weg toont dat Eddy bij de juiste mensen te rade is gegaan. Het Prologo zadel zit verassend goed, het stuur ligt prima in de hand en schakelen en remmen gaat gesmeerd. Even wennen en dan kun je lezen en schrijven met de EMX-3. Hij is gewoon goed, stabiel, zit prima ‘in elkaar’ en heeft een eigen gezicht.

Vol gaan!

Het is geen goedkope fiets, dat moge duidelijk zijn. En er zijn voldoende andere merken die lichtere en stijvere fietsen bieden voor een lager bedrag. Maar dit is een Merckx –en die andere fietsen niet. Een punt van kritiek: de zeer basic Shimano wielen en Conti banden horen niet bij een fiets uit deze prijsklasse. Tip: onderhandel er een ander stel bij of vraag (toch maar) korting voor een wielsetje.
 

 

Eddy Merckx EMX-3 frame en voorvork € 2395,-, compleet € 3495,-
Merckx, (B) 014-347474, www.eddymerckx.com