Vorig jaar mei stond de Van Nicholas Euros tegenover de Duell Vogue. Een maandje terug konden we de 2008-versie van de Euros aan de tand voelen.
 

Tekst en foto’s: Menno Grootjans
 

2007 versus 2008

In mei 2007 schreven we ondermeer: ‘Net als staal zijn titanium frames niet op elke straathoek verkrijgbaar. Naast Amerikaanse merken als Litespeed en Merlin zijn er de frames van Van Nicholas’. Groot verschil met de collega’s uit de Verenigde Staten: Van Nicholas is Nederlands, ontwerpt hier de frames en laat ze vervolgens in China maken. Ondermeer de betaalbare Euros. En ook schreven we: ‘En om eerlijk te zijn: je hoeft geen € 1000,- meer uit te geven voor het ‘titaniumgevoel’ uit de Verenigde Staten’. Eind 2007 is de Euros licht veranderd. Is de 2008-Euros wezenlijk anders dan de 2007-uitvoering -die hier boven op de foto staat?

1600 gram

Eerst het gewicht: daar is weinig veranderd. Los woog een 58 centimeter frame 1590 gram, de gemonteerde Easton EC 70 carbon voorvork met aluminium balhoofdbuis 500 gram. De nieuwe versie weegt circa 10 gram meer, de voorvork is hetzelfde model gebleven. Tenminste bij deze fiets: ondertussen monteert Van Nicholas een lichtere Reynolds Ouzo Pro full carbon voorvork. Overigens kun je bij Van Nicholas ook voor een andere voorvork kiezen. En voor een andere onderdelengroep. Het frame is nog steeds betaalbaar: €799,-. De Euros is er in maat 52 tm 60 cm en eventueel op maat te bestellen.

Nieuwe patjes

Titanium is net zo sterk als staal, maar heeft slechts 60 procent van de dichtheid. Omdat het metaal sterk, licht en corrosiebestendig is, en bovendien bestand tegen extreme temperatuursschommelingen, worden titaniumlegeringen veel toegepast bij de constructie van vliegtuigen en in fietsen. De Euros is van 3AL/2.5 V wat duidt op een mix van ondermeer aluminium en vanadium. De Euros is lekker ‘basic’ en eigenlijk zoals titanium bedoeld is: licht oversized buizen –de onderbuis meet maximaal 40 mm doorsnede-, mooie lasnaden, S-Bended staande en liggende achtervork, mannetje achter het bracket en opgelaste kabel nokjes op de balhoofdbuis. Wat veranderd is: de achtervork is iets anders uitgevoerd en met name de achterpatjes zijn aangepast. Had de 2007-versie nog kunstig opengewerkte achterpatten, de 2008-versie heeft een soort ‘kuipjes’ waar de quick release invalt.

Stijver bracket

Het resultaat: de bracketstijfheid is toegenomen, de torsiestijfheid is iets afgenomen. De torsiestijfheid was 99 Nm/º, nu 86 Nm/º. Nog steeds prima! De uitwijking van het bracket: we noteerden in 2007 50, nu in 2008 55. Kijk voor een uitleg bij het kopje ‘stijfheidsmetingen’. In de praktijk blijkt de Euros zo een echte alleskunner. Lastig te omschrijven zijn de karaktereigenschappen van titanium: die zijn eigenlijk alleen te ervaren als je zelf fietst. In ieder geval voelt de Euros zowel stabiel als comfortabel aan, ook door de allround geometrie. Op de weg blijk je met de Euros zowel heerlijk ontspannen te kunnen toeren als lekker door te rijden. Vooral door de allround geometrie. De balhoofdhoek van een maat 56 meet 73,4 º, de zitbuishoek 74,3 º, de wielbasis is 978 millimeter, de vorksprong 43 en de naloop 55.

Mooie prijs!

Deze Euros is afgemonteerd met Shimano Ultegra 10-speed onderdelengroep. De wielen: Fulcrum Racing 5. Om de wielen Continental GP 4000 banden. Verder een oversized VN stuur en stuurpen en aluminium zadelpen en een Van Nicholas zadel. Compleet zonder pedalen weegt de Euros net 8,20 kilo. € 1854,- kost de Euros compleet. Mooie prijs! Hebben we opmerkingen? We zouden wellicht een ander zadel kiezen bijvoorbeeld een Fikzik Arione ( plus €45,-  ). En een Ritchey WCS stuur ( plus € 20,- ). Dat kan er dan nog wel vanaf met deze prijs en maakt de Euros nog net weer wat mooier!

Is de 2008 Euros beter dan de 2007 Euros? Nee. Maar zeker ook niet minder goed. De Euros blijft een zeer mooi frame wat voor een hele mooie prijs aangeboden wordt. Zoek je meer verfining, kijk dan bij de duurdere Van Nicholas modellen En we blijven er bij: En om eerlijk te zijn: je hoeft geen € 1000,- meer uit te geven voor het ‘titaniumgevoel’ uit de Verenigde Staten’. Info via Van Nicholas (NL) 0186-57718, www.vannicholas.com.