Het huismerk Red Bull van internetaanbieder Rose Versand mag zich op grote populariteit verheugen in Nederland. Gedeeltelijk natuurlijk omdat we hier scherp naar de prijs kijken – en die is zeker in orde bij de Duitse fabrikant. Maar ook omdat er gewoon zeer goede producten geleverd worden. Wij reden een jaar rond op de dubbelgeveerde Red Bull NPL-400, waarvan zijn voorganger al eens uitgeroepen werd tot testwinnaar van de lezerstest. De afmontage voor komend seizoen (2008 alweer, en nu al leverbaar) is iets afwijkend van het door ons geteste model.

Tekst en foto’s: Lars van der Wansem
 

Frame

De NPL is geheel van aluminium, bij Red Bull vind je nog even geen carbon bij de dubbelgeveerde modellen. Het voordeel van het lichte metaal is dat het frame in ieder geval zeer betaalbaar is. De NPL wordt geleverd in zwart en in gepolijst. In het zwart is de fiets wat anoniemer, van gepolijst moet je houden, maar het is wel tijdloos. Het veersysteem heeft vier draaipunten en het achterste draaipunt ligt op de liggende vork. Een Horst-Link dus, die er voor zorgt dat je de vering preciezer bepaalde eigenschappen mee kunt geven. In het geval van deze Red Bull is dat een effectiever tegengaan van het deinen. De vering achter biedt elf centimeter veerweg. Voor valt nog op dat Red Bull tegen de trend in vasthoudt aan een standaard balhoofd, dus niet geïntegreerd. Het is een constructie die zich duidelijk bewezen heeft en waar ook betere balhoofden voor beschikbaar zijn. In dit geval krijg je een topper van Race Face, die het jaren uit zou moeten houden. Een goede zet van Red Bull.

Veren

Achter heeft de NPL dus elf centimeter veerweg, voor biedt de RockShox Reba Race er tien. De achterdemper bij de NPL-400 is de RockShox Ario 3.3 Vanaf nu krijgen alle NPL’s de Manitou Swinger mee. En dat is goed nieuws, want de RockShox kon ons niet echt bekoren. Samen met de achtervering die wat systeem betreft het ongewenste inveren al wat tegen gaat, maakt de demper de achterkant werkelijk te hard. We konden geen afstelling vinden waarin de RockShox soepel veerde. En dat is eigenlijk wel nodig, want de RockShox Reba aan de voorkant is per definitie zeer soepel. Werkelijk iedere oneffenheid pakt de Reba weg, zonder werkelijk te deinen. En vind je dat beetje deinen nog te veel, dan kun je de vork vanaf het stuur uitzetten.
We hebben de NPL ook met een FOX-demper gereden en daarin veerde de achterkant stukken beter, alhoewel nog altijd wat te stug. Maar de Manitou Swinger – die vorig modeljaar alleen op de eenvoudigste NPL geleverd werd – zorgde dat de achterkant pas goed tot zijn recht kwam. Het deinen kan tot een minimum beperkt worden, maar de NPL blijft een allrounder in die zin dat de achterkant bij aanzetten niet knalhard wordt, zoals bij het vorige model van de NPL.

Schakelen

Naast een hoogwaardig frame en een goede vork krijg je bij de NPL – en iedere andere Red Bull – ook een doordachte afmontage. Weinig andere merken bieden zoveel waar voor het geld. De NPL-400 kost € 1695,-. Daarvoor krijg je een mix van Shimano Deore XT en Deore LX. De wielen op ons testmodel zijn nog gespaakt met de eigen Xtreme-velgen. Voor 2008 wordt de NPL-400 zelfs geleverd met Mavic CrossRide Disc. Alleen cassette is minder. Het Deore-model is duidelijk minder stijf tussen de kettingwieltjes en daarmee is de schakelprecisie niet op niveau van wat je mag verwachten van Shimano Deore LX.

Remmen en overige onderdelen

De magura Louise-schijfremmen leveren topprestaties. Red Bull monteert voor en achter een grotere 180 millimeter-schijf. Dit komt de remkracht ten goede. De remkracht is door de goede dosering uitstekend te gebruiken.
Red Bull gebruikt veel Race Face-onderdelen. Zowel in afwerking als kwaliteit én gebruik zijn dit toponderdelen. Daarnaast stralen de delen luxe uit. Het standaard gebogen stuur zorgt dat je wat rechter komt te zitten, maar als je echt sportief aan de gang gaat kun je dit beter laten vervangen door een vlak stuur.

Rijden

De zithouding is een goede mix tussen sportief en comfortabel. Door met het stuur en de stuurpen te variëren kun je de houding naar believen aanpassen. Sportief als je marathons gaat rijden, comfortabeler als je je meer op toeren en lange tochten richt.
De geometrie van de NPL is sportief. De balhoofdhoek bedraagt 70 graden, tegenwoordig min of meer standaard. En de zitbuishoek is met 73,4 graden behoorlijk steil. Hierdoor zit je wel in een houding waarbij je goed kan klimmen en flink snelheid kan maken. Het sturen is scherp en precies. Maar de achtervork is met 432 millimeter wat langer dan gebruikelijk (een ruime halve centimeter) en daardoor wil de NPL niet zomaar de bocht om. Je hebt het idee dat de achterkant apart mee wil. Je moet met je lichaam gaan werken om de NPL snel de bocht door te krijgen. Het is even wennen en eventueel je rijstijl aanpassen. Maar daarna ben je net zo zeker en snel onderweg als met ‘gewone’ mountainbikes. Bij de twee grootste maten is de langere achtervork wel goed omdat het meer in de verhouding is bij de rest van de fiets – een trucje wat bijvoorbeeld Ghost uithaalt: per maat een andere achtervork-lengte – maar bij de twee kleinere maten is de achtervork dus te lang. Voordeel is dat de NPL wel zeer stabiel is, gaat zeer goed rechtuit, ook op hoge snelheid.

Conclusie

De Red Bull NPL-400 is een zeer goede fiets. Gezien de prijs van € 1695,- zelfs een topper. Weinig andere fietsen in dit segment zijn zo compleet. En het voordeel bij Rose Versand is dat je de fiets heel sterk kunt personaliseren. Naast een andere stuurpen, stuur en zadel kun je ook andere onderdelen uitwisselen. En vertrouw je het internet nog niet helemaal, dan heeft Rose Versand een enorme winkel, net even over de grens voorbij Arnhem. Daar kun je de fiets zelf gaan bekijken of afhalen. Kijk ook op www.roseversand.de voor de mogelijkheden.