Bijna dertig modellen racefietsen voert het Duitse Focus in Nederland. Een ruime keuze derhalve. Framematerialen zijn uiteraard aluminium en carbon. Naast de racefietsen zijn er ook vijf cyclecrossfietsen waaronder de Cross Expert. Niet te houden is die!

Tekst: Menno Grootjans, foto’s en video: Edwin Haan

‘Gusset’

Het frame van de Cross Expert is van oversized 7000 aluminium gemaakt: 50 mm ‘dikke’onderbuis, aan de onderkant afgeplatte bovenbuis en een iets aflopende bovenbuis. Verder: S-Bended achtervorken, een klassieke balhoofdbuis met los balhoofdlager, aangelaste nokjes en verwisselbare rechterachterpat. Op de staande buis is een katrolletje gemonteerd waardoor er een normale voorderailleur bediend kan worden. Je kunt een bidonhouder monteren. Opvallend is de ‘gusset’, oftwel verstevingsrib aan de onderkant van de  schuine buis. Deze moet er ervoor zorgen dat bij een ‘impact’ de buis niet krom raakt. Deze voorziening is afkomstig van de MTB. Maar kan ook zeker geen kwaad bij een crossfiets. Het frame weegt, afhankelijk van de maat, tussen de 1750 en 1950 gram. De Expert is er in zes maten, deze testfiets is een maat 56.

Carbon

De voorvork is een model met carbon vorkpoten en aluminium balhoofdbuis. Er zijn twee nokken voor de montage van de typische cyclecross zij-optrekremmen. De reden dat deze remmen nog steeds toegepast worden is dat bij extreme modderige omstandigheden de remmen niet ‘geblokkeerd’ worden. Iets wat bij V-Brakes eerder het geval is omdat de afstand tussen remmen en remblokken tot de velg bij een V-Brake veel kleiner is. De vork weegt overigens 750 gram.

Doorvoer

De stijfheid van de Expert. We hebben alleen de torsiestijfheid gemeten. De torsiestijfheid – de doorbuiging van de balhoofdbuis– de doorbuiging van de balhoofdbuis- is 112 Nm/º. En dat is uitstekend. De Expert heeft een moderne cross geometrie met een naloop van 68 mm, zitbuishoek 73º en balhoofdhoek 71º, wielbasis van 101,7 cm en een achtervork van 42,5 centimeter. Het frame is keurig gemaakt. Alle kabels lopen mooi van de shifters naar de derailleurs en de remmen en vooral de doorvoer van de achterremkabel door een gootje is heel netjes. Compleet weegt de Expert 9,6 kilo.

Tektro

Deze Focus is afgemonteerd met 10-speed Shimano: Ultegra achterderailleur, ketting, voorderailleur, 12-27 freewheel en Dual-Control shifters met extra remhendels. Het crankstel is een Truvativ Elita-model met 48 en 34-tands kettingbladen. Remmen gebeurt met de Tektro zij-optrekremmen. De wielset is van Mavic Aksium met 35 mm Schwalbe Racing Ralph vouwbanden. De overige onderdelen: Focus stuur en ‘oversized’ stuurpen en Focus zadelpen en – zadel. De keuze voor Shimano is een veilige. De remmen zijn heel licht te bedienen en de remblokken doen hoorbaar hun best. Na een natte cross waar ook veel geremd werd, moesten de remblokken wel even opnieuw gesteld worden aangezien deze al zo versleten waren dat ze bleven ‘haken’. Er was een randje ingeremd. Dat stellen is altijd een leuk klusje: je hebt vooral geduld nodig en je moet de rechter- en de linkerrem goed synchroon stellen.

Minder

Het is en blijft een echte ‘wedstrijdfiets’, redelijk nerveus ook. Verwacht geen comfort, zeker niet als je een (vol)geveerde mountainbike gewend bent. En de techniek is nog steeds ‘basic’ bij een crossfiets, met name de remkracht. Daarnaast wordt de Focus compleet geleverd. Wil je een andere lengte stuurpen of een ander verzet moet je dit erbij onderhandelen. Wat betreft het verzet: de’48’ voor gaat, de ’34’ is net te licht. Beter is een 36/46, zeker als je ‘echt’ gaat crossen. En daarmee bedoelen we eigenlijk wedstrijdjes rijden mee. Dat gaat prima met de Expert, al zijn modellen van Ridley en Empella net iets meer ‘echt’cross. Iets lichter, geen bidonhouders, iets aggressievere geometrie.

Plus

De geometrie is uitstekend voor wie het eens op een crossfiets wil proberen. Je komt, eenmaal gewend aan het vinnig karakter van een crosser, nooit voor verrassingen te staan. Wil je goed door knallen tijdens een toertocht is de Focus Expert niet te houden. Wil je echt gaan ‘crossen’ dan kun je beter de Cross Team met licht X-Tro Lite aluminium frame en full carbon voorvork of de Cross Team met carbon frame en full carbon voorvork kopen. De Focus Expert kost € 1399,-. Dat is een zeer ‘faire’ prijs als je een een crosser zoekt. En het frame heeft een taaie poeder coating waardoor het lang mooi blijft.


Info via www.focus-bikes.com