

Wat opvalt is dat het uiterlijk van de Sonix 6.4 afwijkt van de meeste frames die in Europa geleverd worden. Als de Louis Garneau al ergens op lijkt is het een Giant. En dat is zeker goede reclame, want ook de Sonix is een strakke fiets met een klassiek uiterlijk en zonder de frivole hobbels die sommige merken alleen voor de ‘looks’ toepassen. Het losse frame weegt net geen 1200 gram in de 52 centimeter-versie – 56 centimeter als je het sloping frame doortrekt tot een horizontale bovenbuis. Dat is iets meer dan Louis Garneau opgeeft, maar nog steeds zeer licht. De torsiestijfheid komt op 77 Nm per graad en dat is voor een lichte fiets een goede waarde. Het houdt in dat je ook als rijder van pakweg 80 kilogram goed een bocht kunt ronden zonder dat je van je gekozen lijn zwabbert. De bracketstijfheid is met 53 ook prima in orde.

Met 380 gram is de voorvork geen superlichtgewicht. Maar daardoor is de vork wel stijf en kun je er strak mee sturen. De vork sluit ook optisch perfect aan bij het frame. De balhoofdhoek is 72,8 graden wat met de iets grotere vorksprong van 44 millimeter een naloop van 57 millimeter oplevert. De stuurhoek is daarmee sportief en wendbaar, de iets grotere naloop zorgt dat de Sonix 6.4 zeker geen nerveuze fiets wordt. De zitbuishoek is een sportieve 73,4 graden. Maar door de niet al te lange 55 centimeter bovenbuis zit je toch niet extreem racy. De Louis Garneau heeft dus de rijeigenschappen van een wedstrijdgerichte racefiets en de zit van een sportieve fiets. En dat maakt het een goede allrounder voor zowel de vlakkere Lage Landen als het hooggebergte.
Voor frame en vork ben je € 2299,- kwijt, wat zeker stevig aan de prijs is, maar ook weer niet duurder dan andere hoogwaardige merken. Gezien de afwerking en de meetgegevens krijg je veel waar voor je geld.

Zoals gemeld is de Louis Garneau een lekker sportieve fiets. De zithouding is aangenaam en je kunt genoeg spelen met de stuurpenlengte en hoogte om er zowel een echte wedstrijdmachine van te maken alsook een heerlijke luxe toerfiets. Zit je eenmaal naar eigen voorkeur, dan kun je vanaf de eerste meters lezen en schrijven met de Sonix 6.4. Alles klopt, dit is een ideale allrounder. De stijfheid is meer dan voldoende, mede door de stijve vork en met de geometrie kun je alle kanten op. Houd er wel rekening mee dat deze Louis Garneau toch wel voor de sportieve rijder is. De Sonix vraagt er om om hard gereden te worden. Net als andere topframes heb je het idee dat de fiets vooruit wil, en hard. Uiteindelijk moet dat natuurlijk dus wel zelf doen, maar het is een gevoel dat niet iedereen van zijn fiets wil hebben.

Omdat de Sonix 6.4 als los frame met vork en balhoofd geleverd wordt kun je zelf dus de afmontage kiezen. Echt fout kun je natuurlijk niet meer gaan met de moderne onderdelen, zelfs Veloce of 105 werkt uitstekend. Maar de Sonix is natuurlijk meer waard en komt beter tot zijn recht met Dura-Ace, Force, Chorus of zoals in dit geval gewoon maar even Record. Met de stijve Campagnolo Eurus-wielen kom je dan op een fiets van 7,6 kilogram zonder speciaal lichte onderdelen te monteren. En ook dat voel je met rijden. Iedere trap die je doet lijkt de Louis Garneau vooruit te gooien. Schakelen en remmen, alles gaat perfect. Maar dat zou het met andere topgroepen dus ook gaan. Gevoelsmatig hoort bij het Canadese frame nog geen merk onderdelen, zoals bijvoorbeeld Campagnolo op Italiaanse fietsen zou ‘moeten’.

De Louis Garneau heeft als afronder mooie aluminium Deda-onderdelen, wat op zich eens een afwisseling is op de tegenwoordig standaard carbon spullen. Het legt in ieder geval meer nadruk op het carbon frame. Maar ook hier staat het je vrij eigen onderdelen te kiezen. Louis Garneau zelf levert geen eigen onderdelen, dus daar kun je niet bij terecht.
De Panaracer Stradius Elite Z-banden waren de enige onderdelen die wat uit de toon vielen. Vier of vijf andere – gerenomeerdere – merken leveren soepelere en lichter lopende banden. Maar je kunt niet alles hebben op een testfiets… .

De Louis Garneau Sonix 6.4 is een aanwinst voor de Benelux-markt. Het frame maakt de stevige prijs meer dan waar en de fiets is breder inzetbaar dan vele andere gelijk geprijsde – of zelfs duurdere – frames. Of je nu alleen in de Flevopolder blijft of regelmatig de heuvels of de bergen opzoekt, de Sonix gaat graag met je mee en zal je prima van dienst zijn.
Meer informatie vindt je op www.louisgarneau.com of je kunt een mailtje sturen naar de Benelux-importeur, CSC: csc-netherlands@planet.nl