Dit is hem dan, de 50ste webtest. De geplande video is letterlijk en figuurlijk in het water gevallen, helaas zullen we het moeten doen met gewone foto’s van deze ongewone fiets.

Tekst: Wouter Lazet 
Fotografie: Edwin Haan

Liteville is het fietsmerk van de Duitse ingenieur Jo Klieber. Hij is ook eigenaar van onderdelenmerk Syntace dat bekend staat als één van ’s werelds betrouwbaarste fabrikanten.De sturen, stuurpennen en zadelpennen die ze maken worden zeer uitvoerig getest. Niet volgens de gewone normen maar volgens de aller zwaarste. Zo is zelfs het lichtste crosscountry stuur goedgekeurd voor downhill gebruik!

Eigenlijk is alles aan de 101 bijzonder, ook het balhoofd. Dit is niet volgens de bekende 1 1/8" standaard maar volgens de nieuwe 1.5" maat. Deze maat is afkomstig uit de downhill en laat de montage van veel stijvere, dikkere vorken toe. Deze maat zie je langzaam aan steeds meer toegepast worden op crosscountry vorken, vaak wordt een 1.5" onderkant gecombineerd met een 1 1/8" bovenlager. Door verschillende balhoofden passen letterlijk alle vorken in de Liteville. Zo kun je een vork met maar liefst 160 mm veerweg inbouwen, de 101 verandert dan in een fourcrosser of dirtbike.
Wij hadden hem met een 100mm crosscountry vork, een Magura Durin SL, en deze combinatie reed heerlijk. In een flinke volgeveerde bike komt deze vork tekort maar in een hardtail functioneert hij geweldig. Aangezien een hardtail toch minder hard door een hobbelige bocht heen kan is de stijfheid van de Durin voldoende, het platform systeem van de SL werkt echt geweldig. Hij heeft geen lockout en toch deint hij nauwelijks, zelfs bij hard aanzetten beweegt hij maar een paar centimeter, net genoeg voor kleine obstakels. Het mooie zit hem in de overgang naar volledige veerweg, raak je een boomwortel dan spreekt de Durin SL zo soepeltjes aan dat je voorwiel overal makkelijk overheen rolt.

Ook de zadelpen is van een maatje groter (en stijver!). Zijn ze normaal tussen de 27,2 mm en de 31.6mm, deze meet een enorme 34,9mm! Dat is even dik als de zitbuis van de dikste ‘normale’  aluminium fietsen. Een normale derrailleur past dan ook niet, er wordt gebruik gemaakt van een zgn ‘e-type’ voorderrailleur. Die zit gemonteerd op een plaat die achter de trapas bevestigd zit waardoor de voorderrailleur altijd perfect gepositioneerg is. Ook is deze constructie stijver dan de gebruikelijke klemband, schakelen gaat voelbaar sneller.

Een kenmerkend detail is de opbouw van de liggende achtervorken, ze zijn gemonteerd op een enorm assymetrisch freesdeel dat bijdraagt aan de enorme stijfheid en toch voldoende ruimte overlaat voor super dikke banden. De XTR trapas lagers op onze testfiets waren vervangen door Acros exemplaren. Beter trappen deed het niet maar de rode kleur smoelde wel goed! Bovendien zijn ze niet duurder dan de originelen dus waarom zou je voor saaie grijze kiezen als je ze vervangt.

Ook de RockGuard is een uniek onderdeel. Om de achterderrailleur beter te laten werken is de ophanging (de achterpad) al extreem stijf, met de RockGuard wordt het allemaal nog beter. Bovendien beschermt hij de derrailleur bij een val. De montage is eenvoudig, je kunt zelfs de derrailleur (de)monteren terwijl je de RockGuard laat zitten.

Toch is de ophanging van het achterwiel het aller belangrijkste aan deze Litevile 101. Als eerste en voorlopig enige lichtgewicht hardtail ter wereld is de 101 uitgerust met een steekas achternaaf. In plaats van de gebruikelijke snelspanner houdt een dikke doorlopende as het achterwiel op zijn plaaats. Hierdoor is niet alleen de complete achterkant van de fiets veel stijver, ook weet je zeker dat je wiel altijd perfect recht gemonteerd. Hierdoor schakelt hij niet alleen strakker, ook de afstelling van de achterrem is veel nauwkeuriger.

Om met één van de testers te spreken:"Wat een kanon van een fiets!" De 101 is sensationeel stijf, voelt echt anders aan dan alle andere hardtails. Met deze top afmontage weegt hij 9,6kg., geen gewichtsrecord maar de strakst sturende en stijfst aanvoelende hardtail ooit, die bewering durven wij wel aan!

Meer info: http://www.liteville.com/